Friday, May 3, 2013

IRATA

The IRATA technician carries a card that is recognized and admired around the world for its importance and value.... 

Aikamoista hehkutusta, ei varmaan oo ylläri että kyseinen teksti löytyy IRATAn omilta nettisivuilta.

IRATA, eli Industrial Rope Access Trade Association on vähän niinkuin korkeanpaikantöiden UIAA. Suomessa IRATA-koulutettuja on käsittääkseni aika vähän, mikä johtunee paitsi siitä, ettei Suomessa ole mahdollista kouluttautua, mutta myös siitä, ettei laki taida vaatia moista paperia. Yritin jutella Suomen tilanteesta sveitsiläisen IRATA-gurun kanssa, jonka ainoa kommentti tilanteeseen oli “Yes, Finland...” ja perään halveksuvaa päänpudistelua.

Jos Suomesta haluaa lähteä IRATA-kouluun, on lähin vaihtoehto Ruotsi. Viikon kurssi maksaa 18 700 kr, eli n. 2200 €. ja siihen päälle matkat ja majoitukset... Englannissa pääsee halvemmalla, mutta mun tapauksessa oli kätevintä käydä kurssi Ruotsissa.

Kurssi päättyy kokeeseen, missä on sekä teoriaa, että käytännön harjoituksia. Mä oon tehny aika paljon korkeanpaikantöitä ns. "suomalaisilla metodeilla" ja oli yllättävän vaikea muuttaa jotain tapoja mihin on tottunut. Kokeessa on muuten "kerrasta poikki"-meininki, eli jos tekee yhdenkin virheen, minkä kokeen vastaanottaja (se sveitsiläinen guru) näkee vaaralliseksi niin homma loppuu siihen. Vähemmän vaarallisia virheitä saa tulla kaksi, kolmannesta tulee hylätty. Kysyin että mites sitten tehdään jos tulee hylätty. "No seuraava kurssi järjestetään syksyllä...". Kokeen uusimiseen olisi tosin riittänyt ns. puolikas kurssi, mutta on se 1600 € rahaa sekin...

Itse kurssi oli hemmetin hyvä, eikä vähiten sen takia, että kouluttajana toimi Magnus Strömhäll. On muuten sama jamppa joka on tehnyt ensinousut kaikkiin Bohuslänin offareihin. Kouluttajia on monenlaisia, mutta siinä jampassa sitä tietoa vaan riitti, ja kyllä mä sitä koko rahan edestä lypsinkin.

Miksei Shuntissa saa käyttää köysisoolossa kahta köyttä, mikä tekee backupsolmusta vaarallisen, missä vaiheessa Shunt alkaa luistaa, milloin Microtraxion katkaisee köyden. miksi Microtraxion on parempi suuriin kuormiin kuin Minitraxion, miten tehdään köysisooloon 3-4 pisteen ankkuri joka tasapainottuu joka suuntaan...

Mä oon ollut monilla kursseilla ja usein kursseilla kysytään että miksi olen siellä. Oon yleensä sanonut, että sen takia että oppisin jotain uutta. Yhtä usein oon saanut myöhemmin kysymyksiini vastaukseksi lähinnä vittuilua, mikä kertoo tietysti jotain kurssin vetäjän tavasta suhtautua asiaan, johon ei tiedä vastausta.

Tällä kertaa tuli paitsi vastaukset, mutta sillä erotuksella, että vastauksen perään se saman tien kaivoi koneelta jonkun tutkimuksen, jolla se perusteli vastauksen. Tiedättekö, vähän niinku yliopistolla on se meininki että kaikki mitä sanotaan, pitää voida perustella. Ei mitään turhaa paskanjauhantaa, vaan kylmää faktaa.

Kaikki osaa kasisolmuja opettaa, mutta tää on just se juttu mistä erottaa hyvän kouluttajan. Osaako se tasan sen asian mitä se opettaa, vai osaako se ihan v***sti enemmän.


Magnus opettaa, Niklas liekeissä


Advanced toproping skills


 Magnus vetää froggystylella


LenksukkateknoaSafety first!


Kurssilaiset tarkkanaPulttiteknoa!


Jampat köysissä, Magnus tarkkailee


Mä en oo kyllä ihan varma onko toi puukko reisitaskussa ihan hyvä veto.


Oho, tuppi tallella, puukko on lähteny jonnekin...


Kahvitauolla käytiin läpi ohjaajan tikkilistaa


Niklas ottaa pelastusrastista kaiken irtiKoe meni läpi ilman huomautuksia, ja arvosanaksi tuli "Very Good" :)