AID

Tekninen kiipeily

Tekninen kiipeily on muutakin kuin hakojen pieksemistä jäisiin halkeamiin. Sitähän se on tietysti parhaimmillaan, mutta monelle tekno tarjoaa mahdollisuuden jatkaa ulkokautta ympäri vuoden. Clean-Aid, eli vasaraton tekno on hyvä ja halpa tapa tutustua teknisen kiipeilyn saloihin. Normaalin räkin lisäksi tarvitaan vain pari tikasta ja pari daisya. Näppärimmät virkkaavat nämä luonnollisesti itse irtoslingistä, mutta valtaosa valitsee helpon tien ja hakee tavarat kiltisti kaupasta.

Tradikiipeilystä tutuille kiiloille ja camuille löytyy teknossa uutta käyttöä, kun niitä käytetään varmistamisen lisäksi etenemiseen. Usein vaikeammat tekniset reitit ovat kuitenkin sen verran pientä halkeamaa että tradiräkin lisäksi on hyvä olla muitakin kilkuttimia. Teknoräkistä löytyy usein kiilojen ja camujen lisäksi hakoja, huukkeja, rurpeja, peckereitä, mikrokiiloja, copperheadeja... siis oikeastaan mitä tahansa mitä voidaan piestä seinään ja mikä kestää kiipeilijän painon.

Tekninen kiipeily sopii hyvin myös kynäniskoille, sillä erona kiipeilyn muihin osa-alueisiin, hauiksen koolla ei teknossa ole juurikaan merkitystä. Eteneminen kun tapahtuu kirjaimellisesti tikkaita pitkin. 

 Visva A2 (c) Lassi Kujala