Wednesday, November 2, 2011

Köyden keskikohdan merkitseminen

Nonniin, nyt olisi luvassa jotain historiallista, eli Haukkarin ensimmäinen vierailija-bloggaus! Seuraava niksi on Pauli "Gynther" Salmisen käsialaa.

*       *       *

Köyden keskikohdan merkitseminen helpottaa köyden käsittelyä ja nopeuttaa toimintaa esimerkiksi laskeutuessa ja näin ollen tekee köysitoiminnasta turvallisempaa. Keskikohdan voi merkitä kahdella tavalla, erityisellä köyden merkitsemiseen tarkoitetulla merkintätussilla tai kirkkailla langanpätkillä. Tussimerkintään verrattuna merkkaamiseen käytetyt langat on helpompi havaita kuluneesta tai tummasta köydestä. Langat myös näkee paremmin hämärässä tai otsalampun valossa. Toisin kuin tussimerkinnät, langat voi myöhemmin poistaa tai niitä voi siirtää, jos köyttä esimerkiksi lyhennetään toisesta päästä ja keskikohdan paikka muuttuu.

Tarvikkeet:
Kirkasta apunarua (samaa materiaalia kuin kiipeilyköysi), neula, pujotin narun laittamiseen neulansilmään, sakset



Kuva 1 Kirkasta apunarua (samaa materiaalia kuin kiipeilyköysi), neula, pujotin narun laittamiseen neulansilmään, sakset.
Aloita merkkaaminen irroittamalla apunarusta noin kymmenen senttiä pitkiä säiekimppuja jotka mahtuvat neulansilmästä.  Etsi köyden tarkka keskikohta.



Kuva 2 Pujota neula ja merkkausnaru köyden manttelin säikeiden alta. Älä pujota ytimen läpi, koska se estää mahdollisen ytimen ja manttelin välisen liikkeen.



Kuva 3 Pujota merkkausnarua neulalla hieman siksakkia ja mielellään hieman köyden pituussuuntaan. Tällöin merkkausnaru pysyy parhaiten paikoillaan.



Kuva 4 Laita köyteen 3-5 merkintänarua. Jätä narujen väliin hieman välimatkaa niin köysi luistaa hyvin varmistuslaitteen lävitse.



Kuva 5 Katkaise langat sopivan mittaiseksi ja merkintä on valmis.



Kuva 6 Keskikohta on helppo havaita.



Kuva 7 Hämärässä langat on helppo havaita verrattuna tussimerkintään. Tämä merkintä toimii hyvin myös puoliköysissä ja tarvittaessa myös staattisessa köydessä, kuten haulausköydessä.



Pauli Salminen 3.8.2011