Saturday, April 13, 2013

IceHoldz

 
Iceholdz


Jääkiipeilyn treenaaminen on vaikeaa ilman jäätä. Pumppukestävyyttä on helppo treenata, figure-nelosia on helppo treenata, ja perus drytoolausta on helppo treenata missä tahansa cavessa.

Edellämainituilla aktiviteeteillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä oikean jääkiipeilyn kanssa. Vähän sama kun treenais kiipeilyä pelkällä otelaudalla. Sormet vahvistuu, mutta ei se kutosen offari mee yhtään sen helpommin kuin ennenkään. Kiipeilytekniikkaa oppii kiipeämällä, ja hakuilla lyömistä yllättäen taas lyömällä.

En tiedä voiko noita otteita liikaa hehkuttaa, mutta lyhyesti sanottuna Iceholdzit on parasta, mitä jääkiipeilyn treenirintamalla on tullut vastaan.

Eikä kyse ole pelkästään siitä, että otteisiin voi lyödä. On mulla ennenkin ollut puuotteita joihin voi lyödä. Kyse on siitä enemmänkin siitä, että Iceholdseilla kiipeäminen tuntuu samalta kuin jään kiipeäminen. Niihin voi upottaa terän niin syvälle, että hakussa voi vetää vaikka leukoja, tai sitten nakutella varovasti kuten thin icea.  Slouppaavista pinnoista voi varovasti huukkailla, ja huukkeja voi parantaa pikku naputtelulla. Ihan kuten jäälläkin.

Jopa hakkujen irrotus tuntuu samalta kuin jäällä; lyö hakku voimalla niin saat sitä hetken venkuttaa irti, lyö kevyemmin niin irrotuskin sujuu nopeasti.

Samaan aikaan kun 20 asteen negalla jaksaa drytoolata lähes loputtomasti, alkaa Iceholdzien kanssa hapottaa ihan eri tahtiin. Ja tämä siis pystyllä. Tarkasti lyöminen vie voimia, pitkä lukottaminen vie voimia ja hakun irroittaminen vie voimia. Oikea kropan asento, oikea hakun kulma...kiipeily on yksinkertaisesti paljon lähempänä oikeaa jääkiipeilyä.

Perinteinen sisällä tehtävä draikkailu on hyvää treeniä, mutta hyödyttää eniten nimen omaan dry- ja mixtahommissa. Siinäkin muuten kannattaa pitää mielessä että mieluummin käyttää polyuretaanista tai puusta tehtyjä otteita. Keuhkot kiittää. (polyesteriotteista irtoaa draikkahommissa r/x-pölyä, mikä ei taida olla ihan lääkäriliiton suosittelemaa)

Parannettavaakin toki löytyy. Iceholdzit ei esimerkiksi lohkeile kuten jää. Eikä ne ihan ilmaisiakaan ole, varsinkin kun ne pitää jenkeistä asti tilata.

Kuitenkin, ottaen huomioon kuinka paljon Suomessakin on jääkiipeilijöitä, tässäpä voisi jollain kaupallisella hallilla olla hyvä markkinarako. Muutama profiili pyhitetty jääkiipeilyyn ja sinne Iceholdzeja seinät täyteen. Luulis asiakkaita riittävän.

Toki kannattaa pitää mielessä mitä siitä seuraa kun ihmiset päästetään terävien hakkujen kanssa leikkimään. Vaikka toisaalta, onko sillä nyt sitten jotain eroa jos joku lyö itseään hakulla tai varmistaja ryssii ja tullaan betoniin kymmenestä metristä.


Ou jeah, näihin voi oikeasti lyödä!


 Tsup!


 Otteita on tarjolla erikokoisia. Isoimmat on jotain 40x60 cm, pienimmät ehkä 15x15 cm. Pienimpien otteiden taakse kannattaa laittaa levy vaneria jos otteita käytetään tavallisella seinällä. Ei mene hutilyönnistä heti seinä reikäjuustoksi.


 Hakkuja saa upottaa ihan reilusti.


Oikeassa kulmassa lyöty terä uppoaa kuten sitkeään jäähän, väärässä kulmassa tuleva terä kimpoaa pois, ihan kuten jäälläkin.


 Tällainen jälki jäi edellisen kuvan lyönnistä. Ikuisiahan noi ei ole, mutta käyttöikää saa kivasti lisää kikkailemalla. Kun ote on käytetty loppuun, käännetään sitä 90 astetta, jolloin saadaan taas uutta matskua terille. Kun otetta on käännetty kolme kertaa ja alkaa olla reikäjuustoa kaikista suunnista, voi kuoren lähettää takaisin tehtaalle, ja sieltä tulee uusi kuori "alennettuun hintaan", mitä se ikinä sitten onkaan.


 Otteet muodostuvat siis kahdesta osasta, kuoresta ja varsinaisesta otteesta


Kun otteet on kerran ostettu, valkoinen kuori voidaan varvittaessa vaihtaa uuteen.


 Sama firma varmistaa myös draikkailuotteita


 Loppuun vielä taidekuva