Saturday, February 9, 2013

CramponsGayCorner, del 2

Noniin, tällä kertaa lätinää jääkamoista. Mä en jaksa alkaa käymään läpi mitä erilaisia rautoja on olemassa, nyt puhutaan kuitenkin jääputousraudoista, eli niistä millä kiivetään jääputouksia.

En varmaan hirveästi valehtele, kun sanon ettei jääraudoissa ole ihmeitä tapahtunut viimeiseen kymmeneen vuoteen. Raudat on tullut hieman kevyemmiksi, mutta kiipeilijän paino on kiivetessä frontpointeilla niin kuin ennenkin. Eikä se itse frontpointtikaan ole vuosien aikana juuri muuttunut.

Tästä huolimatta uusia vekottimia on aina mukava hypistellä ja vertailla. Jääkenkiäkin voisi tietysti käydä läpi, mutta mun kokemus jääkengistä on sama kuin kalliokengistä. Toinen merkki sopii toisen jalkaan ja toinen toisen. Mä vaihdoin just Kaylandin M11 kengät Gronellin X-Failesiin. Molemmat toimii, mutta X-Failes sopii paremmin mun jalkaan ja näin ollen M11:sta 100 g kevyempi kenkä onkin yllättäen paljon lämpimämpi, kun varpaille on tarpeeksi tilaa. Joku kapeampilestinen on varmaan päinvastaista mieltä. Jääraudoissa sama homma, kannattaa ottaa raudat, mitkä sopii hyvin yhteen kenkien kanssa.

Nojoo, aloitetaanpas BD:n raudoista, eli Cyborgeista ja Stingereistä. Cyborg tulee oletuksena kaksipiikkisenä, ja antibottiin joutuu rautasahalla jyystämään kolon, mikäli rautaa haluaa (antibotin kanssa) käyttää monopointtina. Aika käsittämätön ratkaisu, aika moni kuitenkin kiipeää Cyborgeilla monopointtina. Ainakin ennen kuin Stingerit tuli markkinoille.


  
Cyborg vs Stinger



Stingerit on taas tehty käytettäväksi ainoastaan monopointteina. Itse frontpointit molemmissa BD:n raudoissa on identtiset, samoin kuin “secondary points” eli ne mitkä ottaa heti frontpointin jälkeen jäähän ovat hyvin lähellä toisiaan. Okei, Stingerissä on vähän tribaalivaikutteita terissä, mutta oikeastihan se on piikkien osalta aika sama rauta.

Mä kun tykkään kiivetä monona, niin vaihdoin Cyborgit saman tien monopointeiksi. Niinpä siirtyminen Stingeriin ei ollut elämää järkyttävä kokemus. Hemmetti, sokkotestissä en varmasti vieläkään osaisi erottaa niitä toisistaan. Rehellisesti sanottuna en oo kyllä ihan varma erottaisinko muitakaan merkkejä.

Stinger on kevyempi, mutta Cyborg taas järeämpi (=enemmän metallia). Mä vähän pelkäsin että Stinger olisi vempulan tuntuinen, mutta eipä ole. Tukevuuden puolesta raudat on identtisen tuntuiset. Siitä huolimatta, mä oon aina vähän skeptinen jäärautojen laihdutuskuurien suhteen. Jollain tapaa nimittäin tykkään siitä että jäärauta on järeä, mikä taas antaa viitteitä kestävyydestä. Toisaalta jykevyys tuo lisää painoa, mitä en tietenkään halua.


Cyborgissa on enemmän rautaa, mutta myös grammoja (monopointtina 1024 g, Stinger 966 g)


 Cyborgin kakkospiikeissä on myös massaa

 
 Stingerille taas pisteet muotoilusta



Lynxit on Stingereiden ohella toinen “uusi” rauta markkinoilla, mikä ainakin itseäni kiinnosti. Jossain Petzlin mainoksessa sanottiin, että ne saa sopimaan mihin kenkään tahansa, eikä mahdollisuus käyttää rautaa myös alppikenkien kanssa, missä ei ole sitä etupalikkaa, ole missään nimessä huono. (Cyborgiakin muuten saa sekä "clip", että "pro"-versiona)

Lynx vs Stinger



Ei kuitenkaan kannata uskoa valmistajien hehkutuksia, vaan kokeilla omien monojen kanssa. Omiin kenkiin (Gronell X-Failes & Kaylandin X2) BD:n raudat istuvat hieman paremmin. Lynxin frontpointit on vähän "vinossa", eli piikki ei osoita eteenpäin vaan hieman sisäänpäin. Lynx on siis jonkin verran enemmän banaani kuin Stinger/Cyborg. Tästä ominaisuudesta tosin saattaa olla hyötyäkin kun kiivetään puikkoja.

Toisaalta pienikokoinen (UK 4.5) Kaylandin Apex Dual sopii huomattavasti paremmin Lynxien kanssa kuin Cyborgin (Clip versio) kanssa. Raudan hyvä istuvuus onkin paljon tärkeämpää kuin se onko joku piikki nyt muutaman millin eri kohdassa tai onko rauta muutaman gramman kevyempi.

Voisin kuvitella, että monet uutta rautaa haluavat puntaroivat Lynxin ja Stingerin välillä. Stinger on kevyempi, mutta Lynxissä (1006 g monopointtina, antibotit kiinni) on enemmän säätömahdollisuuksia. Käykää kokeilemassa mikä sopii kenkään, ei meinaan ole yksikään reitti siitä kiinni kummat raudat on jalassa.


Stingerin frontpointti on korkeussuunnassa lähempänä secondary pointseja. Käytännössä voisi kuvitella että jääkiipeilyssä Lynxin kakkospiikit ottaa jäähän todennäköisemmin kuin Stingerissä. Sen sijaan Lynxistä puuttuu kokonaan Stingerin frontpointin juuressa olevat miniterät. Se että tekeekö niillä kiivetessä jotain on vielä vähän epäselvää.


Frontpointit on aika lähellä toisiaan, mutta BD:n piikki on selvästi pidempi. Toisaalta Lynxin piikkiä saa säädettyä eteenpäin.


BD:n frontpointtiin on tehty hammastus “sisäänpäin”. Lynxin frontpointista taas voi viilata hampaita pois muuttamatta terän kulmaa.

Tässä on selvästi ajateltu asiaa käyttäjän kannalta. Mä en tiedä mitä BD:llä on kelailtu, paitsi euroja, sillä Cyborgin edeltäjässä Bionicissa oli myös terät, mitä sai siirrettyä eteenpäin, nykyään ei saa. Toisaalta BD:n frontpointit on pidemmät, halvemmat ja saatavuus parempi (Umeåssa) kuin Lynxin terissä.


Minkä tahansa noista kolmesta raudasta valitseekaan, ei voi kovin pahasti mennä pieleen. Kaikki toimii ja kaikki saa helposti myytyä eteenpäin jos ei tunnu hyvältä. Siinä mielessä en oikein suosittelis halpismerkkejä. Ne on myös vähän vempuloita. (terveisiä Juhalle!)

BD:n ja Petzlin välillä valinta menee varmaan sen mukaan että mikä sopii monoon ja BD:n rautojen välillä sen mukaan mitä haluaa kiivetä. Jos tykkää kiivetä pelkkää helppoa jäätä (WI3 - 4), ja mahdollisesti vielä dualpointtina, niin mä ottaisin ennemmin Cyborgit. Niissä on enemmän rautaa ja vaihtoehtoja, eikä painoerokaan nelosen jäällä tunnu missään. Jos taas tykkää kiivetä vaikeaa mixtaa ja pystyä jäätä, niin sitten ehdottomasti Stingerit.

Ens kerralla juttua hakuista.