Monday, February 11, 2013

AxeGayCorner, del 3

Mä oon aina halunnut hakut, jotka olisivat hyvät joka paikassa. Kun sain ensimmäisen kerran Fusion 2:set käteen, kuvittelin että siinähän se on. Hyvä kiivetä jäätä, hyvä kiivetä mixtaa, intregroitu vasara, hyvä tehdä sitä ja tätä.

Ensimmäisten pitonien asentamisen myötä tuli selväksi ettei se nyt ihan niin jokapaikan höylä ole kuin mitä olin kuvitellut. Saahan sillä haat seinään, mutta pitää muistaa että mä oon alottanut teknoharrastuksen kynävarasalla. Kyllä silläkin sai haat seinään.

Käppyrähakku on käppyrä ja suora on suora. Molemmissa on puolensa, eikä mikään hakku voi koskaan olla paras kaikessa. Lyhyesti sanottuna, suorempi hakku on parempi loivalla, ja käppyrä on parempi jyrkällä. Sittenhän on vielä erikseen vuorikiipeilyhakut, mutta pysytellään nyt jääkiipeilyssä.

Mä oon huomannut että ihmisillä, itseni mukaan lukien, tuntuu unelmat sekoittavan kivasti todellisuutta. Katsellaan videoita missä Gadd vetää figure-nelosia katossa, ja sitten ostetaan häkkyrät joilla liidataan kolmosta ja yläköysitellään nelosta.

Jos hakun terä on jyrkässä kulmassa jäähän nähden, on sitä vaikeampi lyödä jäähän kuin loivemmassa kulmassa olevaan terää. Mitä enemmän kahva on vaakatasossa hakun varteen nähden, sitä vaikeampi sillä on lyödä tarkasti. (epätarkkuutta tulee sivuttaissuunnassa) Suorempaa hakkua on myös yleensä parempi käyttää paksujen hanskojen kanssa.

Tämän pikku alustuksen jälkeen otetaan syyniin parit BD:n hakut, eli Cobra ja Fusion.

Uutta Fusionia ei pidä sekoittaa vanhaan, sillä ne eivät ole ollenkaan sama hakku. Vihreällä Fusionilla on huomattavasti helpompi kiivetä jäätä kuin vanhalla. Loivalla jäällä (WI 3-4) on taas suorempi hakku, kuten Cobra, paljon järkevämpi valinta.

Kannattaakin miettiä mihin käyttöön hakut tulee ja mitä ominaisuuksia arvostaa eniten. Cobra on ensinnäkin pirun kevyt (588 g vasaralla), ominaisuus, mitä ainakin naispuoliset kiipeilijät tuntuvat arvostavan. Lisäksi sillä on mahtava kiivetä perusjäätä, ja pystysuorakin jää onnistuu aivan loistavasti. Hiilikuituvarsi tarkoittaa sitä, että kaikki paino on hakun päässä. Tämä taas tekee svingistä, kuten sanonta tunnetusti kuuluu, murhaavan. Sillä on myös hyvä piestä hakoja (varsinkin standard hammerilla). On kuitenkin vaikea uskoa että hiilikuituvarsi kestäisi samanlaista vääntöä kuin alumiinivarsi. Jos siis tulee kiivettyä paljon sellaista mixtaa missä hakkua upotetaan kahvaa myöten halkeamiin, kannattaa harkita jotain kestävämpää hakkua.

Mulla Cobra vaihtuu Fusioniin (672 g) silloin kun kiivetään sellaista, missä ns. roikutaan hakussa. Pitkä siivu pystysuoraa jäätä tai mixtaa, negasta tai katoista puhumattakaan on sellaista kiipeilyä, missä häkkyrät pääsee oikeuksiinsa. Kannattaa miettiä mitä ihan oikeasti kiipeää ja valita hakut sen mukaan. Tai ostaa suosiolla useammat hakut. Hakut onkin vähän sama asia kuin kiipeilykengät; yhdet kengät sopii tietynlaiseen kiipeilyyn ja toiset toisenlaiseen. Edelleenkin, harva boulderoi kattoja TC Proilla, ja yhtä harva kiipeää bigwallia Dragoneilla.

Kuitenkin, mikäli pitäisi valita vain yhdet hakut, ottaisin ehdottomasti Fusionit. Ennemmin mä hajoilen hakkujen ominaisuuksiin loivalla jäällä kuin negalla. Lisäksi BD:n uusi "Fusion Ice Pick", missä on pari astetta loivempi kulma, on taas askeleen lähempänä siihen suuntataan että yksi hakku toimisi joka paikassa. Vielä kun saisi irroitettavan (kunnon) vasaran Fusioniin.


Ai niin, jos taas ostaa useammat hakut, kannattaa ostaa saman valmistajan, jolloin samat terät käy molempiin hakkuihin.


Fusion vs Cobra

Molemmissa hakuissa klippireikä sekä päässä että juuressa spinner leasheja varten. Mä en tajua miksi Petzl ei saa Nomiciin sitä reikää kahvan alle, ne naruviritelmät on oikeesti perseestä.


Fusionin interoidutu vasara vs Cobran standard hammer 

Jotta Fusionilla saisi vasaran osumaan kallioon, pitää käden olla luonnottomassa asennossa. Silloin on vaikea saada voimaa ja tarkkuutta lyönteihin. Uskoisin saman ongelman vaivaavan myös Nomicia, vaikka siinä onkin parempi vasara.



Cobran Minihammer vs Standard hammer

Minihammer on ihan kiva silloin kuin lähtökohtaisesti ei ole tarkoitus asentaa hakoja, mutta joku vasarantapainen olisi kiva jos tarve tulee. Sen sijaan esim Borgalla, missä varmistukset on 90% hakoja, on standard hammer elementissään.


Fusionilla vasarointia pitää harjoitella, ja oon harjoitellut, mutta tässä valitettavasti tulee nyt fysiikka vastaan. Jotta vasara voisi toimia, pitää 

A: vasaran varren olla mahdollisimman suora
B: vasaran "lyöntiosan" tulla reilusti irti varresta
C: vasaran lyöntiosan olla pinta-alaltaan ISO
D: vasaran lyöntiosan olla neliskanttinen, ei pyöreä, eikä varsinkaan mikään v*tun soikio!


Mä en tiedä mitä BD:llä ollaan kelailtu kun Fusioniin on vasara tehty, ilmeisesti ainoastaan ulkonäköä. Ja myönnetään, ihan makee se kyllä on. Harmi vaan ettei sillä tee oikein mitään.