Sunday, July 1, 2012

Pimp my ride, del 2

”Onkohan toi ison pakun ostaminen ihan järkevää” mietittiin jo ennen kuin tajuttiin miten vaikeeta sillä on liikkua ICA Maxin parkkiksella. Tai ei sitä edes hirveesti tarttenu miettiä, se oli itsestään selvään, ettei se ollut. Vanhan pakun ostaminen ei ikinä ole mikään järkiratkaisu. Meidän edellinen auto oli vähän niinku järkiratkaisu. Se oli (ainakin ostettaessa) aika uusi, vähän ajettu, ei syönyt paljoa bensaa, ja toisaalta tarvittaessa siihen mahtui viisi kiipeilijää viikonloppukamoineen kyytiin. Näihin meidän ongelmiin järkiratkaisu olisi ollut kenties joku tila-auto, tai minipaku, missä just ja just mahtuisi nukkumaan.

Kuitenkin, aika harvoilla siisteillä jutuilla on mitään tekemistä järkevyyden kanssa. Vai miten järkevää on matkata toisella puolelle maapalloa kiipeämään huonoissa olosuhteissa. Eikös paljon järkevämpää olisi lentää halvemmalla johonkin, missä on paremmat olosuhteet, kuten esim Yosemiteen? Tätä mä kyselin Björniltäkin, joka vuosi vuoden perään tuli Patikseen, eikä ei ikinä ollut edes käynyt Yossessa.

”Yosemite is not Patagonia”

Aivan. Ja mä oon nukkunut aivan tarpeeksi monta yötä pakettiautossa jos ei ole seisomakorkeutta tietääkseni miten mukava sellainen olisi. Mä olen myös nukkunut tarpeeksi monta yötä ilman suihkua tietääkseni miten kiva sellainen olisi pitkillä kiipeilyreissuilla. Se, että mä voin kiipeilyn jälkeen kävellä autolle ja ottaa kylmän kaljan on yhtä luksusta, kuin napsauttaa kaasulämmitin päälle 20 asteen pakkasessa ennen alppinousua. Pieniä asioita, mutta asioita, joita mä oon viime vuosina oon oppinut arvostamaan.

Mä oon ajanu aika montaa erilaista pakettiautoa, mutta tää on selkeästi isoin. Tossa toi hemmetti rattikin on vaakatasossa. Ajaessa ei taakse nää, eikä risteyksissä oikein oikealle, parempi onkin kysyä apukuskilta että tuleeko autoja.

Ison pakettiauton ongelmat eivät rajoitu pelkästään liikenteen vaarantamiseen. Mun oli tarkoitus vaihtaa siihen öljyt, mutta lähihuoltsikan autonostin oli liian pieni. Leveys riitti juuri ja juuri kun renkaat oli puoliksi ulkona, mutta peräpää ei mahtunut samaan aikaan nostimeen sitten millään.

Umeåsta löytyi onneksi toinenkin DIY-huoltamo, jossa oli nostin, mikä taas nosti autoa keskeltä. Siinäkin oltiin leveyden kanssa riskirajoilla, mutta sainpas auton sentään nousemaan ylös. Alas se ei sitten enää tullutkaan ja vasta siinä vaiheessa huomasin kyltin MAX 2500kg.

Noh, ei se mun tietääkseni niin painava ollut, mutta ei sieltä alaskaan tullut, ennen kuin huoltomolta saatiin apuvoimia.

Isossa autossa on myös isommat renkaat, mitkä maksaa tietysti enemmän kuin pienet renkaat. Niitäkään ei varmaan tarttis ostella niin usein jos muistais siivota ruuvit pois pakkipaikalta.

Ensimmäinen todellinen action hetki koettiin kuitenkin vasta kun ajoin pakulla ekan kerran Rösåkseen. Tää oli itse asiassa ensimmäinen kerta kun ajoin autolla pidempään kuin 10 km putkeen. Kytkin alkoi tuntua motarilla vähän oudolta. Se ei oikein palautunut takaisin ylös. Seuraavalla vaihdolla kytkin jäi kokonaan alas, eikä se siinä enää noussut vaikka sitä jalalla yritti nostaa.

Tää oli oikeesti vähän huonompi juttu kuin miltä se nyt tässä kuulostaa, ainakin siinä vaiheessa kun tultiin liikenneympyrään kutonen silmässä, eikä vaihdetta saanut vaihdettua edes vapaalla.

Noh, asioilla on tapana selvitä ja niin tälläkin kertaa. Rescue landing vieressä olevaan Renault-korjauksen pihaan tuntui vähän liian hyvältä ollakseen totta. Niin se kyllä olikin, lauantaisin oli korjaamo tietty kiinni. Kuitenkin, pieni tauko sai kytkimeen taas välttävästi toimimaan. Sen sijaan että oltais lähdetty kotiin, tai tilattu hinausauto, ajettiin sormet ristissä Rösåkseen. Tärkeintähän nyt kuitenkin oli että päästään kiipeilemään. Tais siinä jonkinlaisena ajatuksena olla että jos se hinausauto pitää soittaa, ihan yhtä hyvin ne voi hakea Rösåksen parkkikselta.