Wednesday, July 18, 2012

Norge 2012, del 2. Butter Arms, Butter Biceps & Butt-crack

Mun eka kosketus Butter Armsiin oli jo 7 vuotta sitten, silloin kun ekan kerran kävin Lofooteilla. Mä kiipesin vapaasti mitä pääsin (tyyliin 3m metriä alusta) ja teknosin loput. Kun lopussa halkeama umpeutui ja asettelin tikkaita kahdella leualla kiinni olevaan mustaan alieniin, olin saletti ettei reittiä tulisi ikinä kukaan vapauttamaan. Liian jyrkkää ja liian vähän otteita.

No, vapaanousuhan oli jo tehty, mutta enhän mä sitä silloin tiennyt. Topossa se oli C2 ja yksi hienoimmista teknolinjoista mitä oon kiivenny. Pian kuitenkin kuulin reitin vapauttamisesta ja siitä asti se on siellä vainonnut. Joka kerta kun on kävellyt Paradisetiin, Butter Arms tulee vastaan ja muistuttaa että Lofooteilla on vielä jotain. Jotain, mitä mun pitäisi kiivetä.

Viime vuonna oli ensimmäinen kerta kun päätin sitä tosissani yrittää. Kuitenkin, kuten ulkomaan reissuilla yleensäkin, viikon loma ei riitä kaikkeen ja vähän pitäisi valita miten aikansa käyttää. Mä valitsin toisin, ja sen valinnan seurauksena ei tarttenut enää 7c+:n halkeamia miettiä. Itse asiassa mä palasin vielä uudestaankin Lofooteille, mutta silloin oli nuhaa sun muuta ongelmaa joten se jäi taas kiipeämättä.

Tänä vuonna oli kuitenkin planeetat paikoillaan ja sormet vahvoina campustelun jäljiltä.


Reitissä on parikin kahden sormen jammia. Tai kelle on kelle ei. Mulla menee pikkurilli ja nimetön, Anulla koko käsi. © Anu Korosuo


 Ihan pähee halkeama, tästä kulmasta on tosin vaikea hahmottaa että reitti on lähes 30 asteen negaa.  
© Riku Lavia


 Vika piissi sisään... Reitin kruksi on mukavasti ihan lopussa, pitkä roiskaisu huonoon listaan.  
© Anu Korosuo


Itse asiassa reitti meni vähän turhankin nopeasti ja piti keksiä uutta tekemistä. Niinpä kävin lainaamassa Roosalta teräsharjan ja kiipesin Butter Armsin vieressä olevan kattohalkeaman, joka nimeksi tuli Butter Biceps, vaikeutta n. 7a+.


 Alku on helppoa, mutta pari nyrkkijammia pitää mielenkiinnon yllä. Tässä vaiheessa kannattaa muuten lopettaa lukeminen, mikäli haluaa saitata reitin. Och btw Jonas, det blir ingen on-sight om du tittar bilderna nedan, åtminstone med translator ;) 
 © Anu Korosuo


Hyvästä käsijammista saa laitettua kruksiin piissit, tosin sokkona © Anu Korosuo


 Sitten laskeudutaan roikkumaan pieneen krimppiin, nostetaan jalat ylös, ja valmistaudutaan pikku dynoon... © Anu Korosuo


 Hopp, jalat flengaa irti © Anu Korosuo


 Oikea jalka takaisin huukkiin ja vasen käsi paremmin saideriin © Anu Korosuo


 Sitten jalat heitetään toiselle puolella ja taas dynaaminen roiskaisu, tällä kertaa oikea käsi käsijammiin.  
© Anu Korosuo


 Toinen käsi viereen ja pahin alkaa olla takana © Anu Korosuo


Jalat ylös ja kahvoja pitkin hyvään lepoon. © Anu Korosuo


Lähes samalla vaivalla syntyi vielä toinenkin uusi reitti, Butt-crack 5+. Sama alku kuin  Butter Bicepsilla, mutta jatketaan ylös chimneyyn oikealla. Saattaa olla aikaisemminkin kiivetty, mutta mun mielestä se oli sen verran hyvää rännittämistä että voisi olla  ihan topossakin. 
A) Butter Biceps 7+

B) Butt-crack 5+