Saturday, December 17, 2011

Patagonia del 3, Söderut

Kun Anu muutti Santiagoon mä aattelin että sehän on kätevää kun Patagonia on siinä vieressä. Fitz Royn töppyröihin on kuitenkin matkaa yli 2000 km, ja jos tarkkoja ollaan, ei ne edes ole Chilessä, vaan Argentiinassa. Yhtä kätevää on asua Helsingissä kun Dolomiitit on siinä vieressä.

Onneksi Chilessä pääsee paikasta toiseen aika helposti. Lentokoneet tietysti lentää, ainakin silloin kun tulivuoret on hiljaa, mutta silloin jää paljon näkemättä. Lisäksi lentokoneissa on ikävästi rajoituksia kantamusten kanssa. Tässä vaiheessa voitaneen paljastaa, että ylimääräistä gearia on syksyn aikana pikkuhiljaa kuskattu Chileen Anun työkavereiden sun muiden kuriirien laukuissa.

Lentokoneiden lisäksi on muitakin liikkumismuotoja. Busseilla pääsee hyvin pidempiä matkoja, ne on samaa osastoa kuin Thaimaassa, vähemmistötarjoilijaa myöten. Niitäkin on luonnollisesti useampaa mallia. ”Semicama” tarkoittaa sitä, että penkin saa takakenoon vähän samalla lailla kuin lentokoneessa. ”Cama” taas tarkoittaa sitä, että penkit on selkeästi isompia, ja ne menee lähes vaakatasoon. Jos ottaa yöbussin, kannattaa sijoittaa muutama peso hyvään penkkiin.

Lyhyemmät matkat sujuu helpoiten taksilla. Niitäkin on erilaisia. Keltamustat on ns. perinteisiä takseja, jotka menee sinne minne käsketään. Kuitenkin paljon halvemmalla pääsee, kun ottaa collectivo-taksin (valkoinen taksikyltti katolla). Nää on käteviä, ne periaatteessa kulkee tiettyä linjaa pitkin, vähän niinku bussit Helsingissä, ottaa väkeä kyytiin sen mitä mahtuu. Vaikka ne periaatteessa kulkeekin tiettyjä reittejä pitkin, niin ainakin meidän kohdalla ne on heittäneet tasan sinne minne ollaan haluttu. Hinta on vähän yli puolet halvempi verrattuna perinteiseen taksiin.


 Pichilemun pysäkillä, harmi että huomasin vasta lähtiessä että nää järjestää seksitoureja


 Bussia odotellessa ehtii päivittää Haukkaria Anulla oli vaikeuksia saada tavaroita selkään, vanhempi pariskunta katsoi tilannetta huolestuneesti jolloin sanoin että parempi olis saada kamat liikkumaan, mullakin oli nimittäin jonkin verran kannettavaa. Mies vastasi: "This is a vacation, not an army!"

,
 Yöbussin odottelua, sitten onkin enää yksi vaihto ja ollaan ArgentiinassaDeeku bivittää San fernandon yössä


 Argentiinan puut on vähän harmaampia


 Chilen tulivuori Puyehue puski tuhkat Argentinan puolelle


 Bariloche! Jostain syystä toisissa kaupungeissa viihtyy ja toisissa ei. Täällä tuli saman tien sellanen olo ettei ole enää kiire mihinkään.


 Jotenkin tuli San Francisco mieleen.


 iPhone tai vastaava vekotin on kätevä karttojen kopiointiin


 Barilochen kiipeilykerholla on ihan prameet tilat Päivän kulttuuriannos, Patagonia-museoTarkoitus oli laajentaa kulttuurikierrosta paikalliseen kiipeilykauppaan, mutta Pedrot oli lähteneet siestan viettoon


Anu lohduttautuu punaviinijäätelöllä