Friday, January 1, 2010

Vaikeusasteet

Tekninen kiipeily

Teknisen kiipeilyn vaikeusasteet eroavat vapaakiipeilyn greideistä siten, että vaikeusasteessa huomioidaan sekä reitin tekninen vaikeus, että potentiaalisen liidipudotuksen pituus.

A0 - Vapaakiipeilyn yhteydessä tehtävää teknistä kiipeilyä. Käytännössä tarkoittaa vaikean kohdan ohittamista vapaareitillä ottamalla esim. camusta kiinni. A0 ei vaadi tikkaita tai daisyä. Tunnetaan myös nimellä French-free

A1: Kaikki varmistukset ovat helppoja asentaa ja kestävät liidipudotuksen. Tikkaille ja daisyille on käyttöä. Reitillä voi tarvita myös hakoja. (LA:t, V-haat)

A2: Varmistukset ovat vaikeampia asettaa. Välillä voi olla muuveja esim mikrokiiloilla tai camalotilla josta on vain kaksi leukaa kiinni kalliossa. Näin ollen kaikki varmistukset eivät kestä pudotusta ja putoamismatkat ovat pidempiä. Tavaraa alkaa kertyä...LA:t, knifebladet, huukit, peckerit sun muut kilkuttimet tuovat lisää painoa räkkiin. Kruksi saattaa olla pari vaikeaa muuvia hyvien varmistusten yläpuolella.

A2+ Varmistuksien laittaminen vaatii enemmän taitoa ja laajempaa räkkiä. Myöskin reitin löytäminen saattaa olla vaikeaa. Kruksi voi olla esim. 3 mikrokiilaa peräkkäin hyvien varmistusten yläpuolella. Näin ollen putoamismatka pitenee, mutta pudotus on silti suhteellisen turvallinen.

A3: Enemmän huonoja varmistuksia peräkkäin. Lisäksi huukit, mikrokiilat, knifebladet, RURPit, copperheadit sun muut "vain kiipeilijän painon kestävät" kilkuttimet ovat entistä enemmän käytössä. Reitillä saattaa olla kohtia, joissa kiivetään irtonaista fleikkiä pitkin tai kivi voi olla murenevaa. Liidipudotus saattaa olla 15 metriä pitkä, mutta ei välttämättä hengenvaarallinen.

A3+: Pudotusmatka pitenee, ja samalla putoaminen muuttuu vaarallisemmaksi.

A4: Varmistuksien laittaminen vaatii äärimmäisen hyvää taitoa. Kivi on usein huonolaatuista ja reitti menee enimmäkseen tavaroilla jotka kestävät vain kiipeilijän painon. Kiipeilijä saattaa joutua kiipeämään pitkiä matkoja pelkillä huukeilla. Putoaminen on vaarallista ja putomismatka voi olla 20-30m

A4+: Kiipeily on entistä hitaampaa ja vaarallisempaa.

A5: Kokonainen köydenpituus muodostuu vain kiipeilijän painon kestävistä "varmistuksista". Ainoastaan ankkuri kestää pudotuksen. Pudotus voi olla yli 70m ja seurauksena vakava loukkaantuminen tai kuolema.

A6: A5:n köydenpituus, jossa myös ankkuri on vain kiipeiljän painon kestävä. Näin ollen yhden varmistuksen pettäminen aiheuttaa sen että pudotessaan kiipeilijä repii kaikki varmistukset irti seinästä ja lopuksi vielä ankkurinkin.


C-greidit

Vaikeusasteet voidaan ilmoittaa joko A- tai C-alkuisena. C-merkintä tarkoittaa sitä että reitti on niin sanottua clean-aidia, eli nousussa ei ole käytetty vasaraa. muuten greidit ovat yhteneväisiä eli

A1=C1
A2=C2
A3=C3
A4=C4
A5=C5

Oheinen taulukko on ns.kansainvälinen asteikko. Suomen matalat kalliot tekevät arvioimisesta entistäkin vaikeampaa, sillä jo muutaman varmistuksen irtoaminen aiheuttaa sen että maa tulee vastaan. Näin ollen osa suomalaisista reiteistä on greidattu hieman eri tavalla, eli putoamismatkan lisäksi on arvioitu varmistusten laittamisen vaikeutta, sekä tonttiin tulemisen mahdollisuutta. Näin on saatu tarkempi asteikko matalille kallioille. Lisäksi monet reitit ovat saaneet ensinousun talvella, jolloin jäiset halkeamat tekevät kiipeilystä entistäkin vaikeampaa. Toisin sanoen kesällä osa reiteistä voi tuntua vaikeusasteeseen nähden helpoilta.

Reiteillä saattaa olla vapaakiipeilyosuuksia, joita ei ole merkattu greidiin. Ensinousija on saattanut kiivetä vapaasti vaikean huukkailuosuuden ja jos reitti on ollut muuten helppoa teknoa, saattaa greidi olla A1… Talvella paksut hanskat ja kengät jalassa vapaakiipeily on lähes mahdotonta ja esim kolme huukkimuuvia peräkkäin tekisi greidistä A2+.

On muistettava että greidi on vain yhden tai useamman ihmisen arvio reitistä. Greidiin saattaa vaikuttaa sää, ensinousijan mielentila, sekä käytössä oleva räkki. Sopivilla välineillä A3 saattaa tuntua helpolta, kun taas vajaalla räkillä reitti on mahdoton nousta.