Saturday, January 2, 2010

Vaikeusasteet

Bigwall-kiipeily
Seinällä elely
Jumarointi
Haulaus
Vaikeusasteet

Bigwall-reittien vaikesasteet merkitään seuraavasti:

Ensimmäiseksi merkitään roomalaisilla numeroilla (I-VII) reitin keskimääräinen nousuaika. (vain V-VII lasketaan tyypillisesti bigwall-kiipeilyksi)

I  = 1-3h

II = 3-5h

III = 5-8h

IV = koko päivä

V= 1-2 päivää

VI= 2-7 päivää

VII = yli viikko vaikeaa kiipeilyä, olosuhteet yleensä erittäin vaikeat ja ulkopuoliset pelastusoperaatiot käytännössä mahdottomia. Tällaisia reittejä on esim Pakistanissa.

Seuraavaksi merkitään pakollisen vapaakiipeilyn vaikeus, eli reitin vaikein kohta, jota ei pysty teknoamaan. Usein tämä on chimney tai vastaava ränni. Esim 5.11a tai vaikkapa ranskalaisittain 6b+

Tämän jälkeen vaikein tekninen köydenpituus. Esim. A4 tai C2+. A-vaikeusasteet ovat reiteille, joissa vasaran käyttö on usein edellytys. C:tä käytetään, kun on käytäntö kiivetä reitti kliinisti eli teknoten ilman vasaraa.. Trafiikki suosituilla bigwall-reiteillä on aikaansaanut sen, että reitti joka on ennen ollut vaikea vasarareitti on kulunut kliinisti kiivettäväksi ja lopulta vapaasti kiivettäväksi. Yksi esimerkki on Zodiac Kalifornian Yosemitessä.

Jos kyseessä on talvireitti, merkitään seuraavaksi vaikein jääkiipeily/mixed-osuus. esim. WI5/M6+

Lopputulos voi näyttää vaikkapa tältä:

VII 5.10 A3+ M6  (Book of Shadows, Trango Tower)

Lisäksi vaikeusasteesta saattaa löytyä muitakin merkkejä, kuten:

R = Reitillä on kohta jonne ei saa varmistuksia. Mahdollisuus pitkään pudotukseen.

X = Reitillä on kokonaisia köydenpituuksia, joihin ei juurikaan saa varmistuksia, tai jos saa, ne ovat epäluotettavia ja hankalia löytää. Putoaminen usein hengenvaarallista.

Jos reitti on kiivettävissä kokonaan vapaasti, saatetaan nousuajan lisäksi merkitä vain reitin vaikein köydenpituus, eli esim VI 5.12a