Friday, January 1, 2010

Testaus

Tekninen kiipeily
Kun aloittaa teknisen kiipeilyn, kaikki varmistukset kannattaa testata. Myöhemmin sitä oppii näkemään mitä pitää testaja ja mitä ei. Esimerkiksi camu hyvässä halkeamassa ei välttämättä vaadi aikaa kuluttavaa testausta. 

Testaustapoja on useita. Yksi niistä on se että seistään edellisen varmistuksen tikkailla ja varovasti lisätään painoa testattavan varmistuksen tikkaisiin kunnes koko paino on tikkaissa. Sitten tikkaissa voi vähän hypähdellä. Tarkoitus olisi saada aikaan suurempi voima kuin mitä kiipeilijän paino on. Edellisessa varmistuksessa kannattaa kuitenkin olla edelleen kiinni kireällä daisyllä, sillä jos testattava varmistus pettää, tulee edelliseen varmistukseen suuri iskuvoima jos pudotaan löysän daisyn varaan. Älä koskaan katso testattavaa varmistusta, sillä jo se lähtee irti, tulee kilkutin mitä suurimmalla todennäköisyydellä suoraan naamaan.

Toinen tapa testata on seistä edellisissä tikkaissa ja potkia toisella jalalla alaspäin testattavan varmistuksen tikkaita.

Kolmas ja paras tapa on käyttää funkness devicea (kuva). Klippaa vaijerin toinen pää vasaraan ja toinen pää testattavaan varmistukseen. sitten testaa varmistus hakkaamaalla alaspäin. HUOM! pienet kiilat eivät kestä funkness devicen aiheuttamaa iskuvoimaa, joten tämä tapa toimii parhaiten hakojen kanssa.

Vasara kannattaa kiinnittää valjaisiin riittävän pitkällä narulla jotta myös korkealle naulatessa naru ei ota kiinni.