Friday, January 1, 2010

Tekniikka

Tekninen kiipeily

Teknisessä kiipeilyssä etenemiseen käytetään trädikiipeilystä tuttuja varmistusvälineitä, kuten kiiloja ja camuja. Kiipeily muodostuu seuraavista vaiheista:

-Iske maasta käsin varmistus seinään (kiila/camu/pecker...)

-Klippaa tikkaat kiinni varmistukseen

-Testaa kestääkö varmistus (Ks. Testaus)

-Kiipeä niin ylös kuin pääset (negalla usein kolmanteen askelmaan)

-Klippaa itsesi kiinni. (quickclip/fifi suoraan tikkaissa olevaan sulkurenkaaseen. (kuva)

 -Tai jos mahdollista, tee vielä highstep toisiin tai släbillä jopa ensimmäisiin portaisiin. Nyt tarvitset pidemmän quickclipin tai vaihtoehtoisesti fifi kiinni daisyyn (kuva)

-Asenna seuraava varmistus niin ylös kuin yllät. homma alkaa alusta.


HUOM! Kun nouset varmistuksen varaan, muista klipata toinen daisy (+tikkaat) irti edellisestä varmistuksesta ja klippaa siihen samalla köysi kiinni. Daisya ei pidä käyttää varmistuksena edellisessä kilkuttimessa, sillä daisy ei jousta. Varmistuksen yläpuolelta tiputtaessa löysään daisyyn iskuvoima on niin voimakas että selkäranka saattaa murtua iskun voimasta.

Jos jätät haan varmistukseksi, kannattaa se laittaa köyteen kiinni lyhyellä slingillä ja sulkkarilla. Muihin varmistuksiin riittää pelkkä sulkkari. Jatkoja ei teknotessa kannata käyttää, sillä ne tuovat vain ylimääräistä painoa. Useimmiten teknoa kiivetään köysisoolona, jolloin köysikitkaa ei tarvitse miettiä.