Friday, January 1, 2010

Köysisoolo

Tekninen kiipeily
Köysisoolossa teknokiipeilijä kiipeää ja varmistaa itseään samanaikaisesti. Köysisoolossa käytettäviät tekniikat ovat vaarallisempia ja hitaampia kuin tavanomaisessa toisen henkilön varmistamisessa käytettvät tekniikat. Köysikitkaa ei muodostu, sillä köyttä ei vedetä varmistusten läpi. Näin ollen varmistuksissa voi jatkon sijasta käyttää ainoastaan yhtä sulkurengasta.

-Tee ständi joka kestää vetoa ylöspäin. Esim cordeletella tasapainoitettu tai puun ympäri vähintään pari kertaa kiedottu köysi (kuva)

-Laita köyden toinen pää kiinni ständiin, sitten muutama metri löysää ja köysi itseesi kiinni. (esim siansorkka, grigri, reverso autoblock, soloist, soloaid, silent partner)

-Kiipeillessä köysi juoksee/juoksutetaan varmistuslaitteen läpi jolloin saadaan löysää etenemistä varten.

-Köyttä klippaillaan varmistuksiin aivan kuten vapaakiipeilyssäkin, sillä erotuksella että teknossa etenemiseen tarvitaan varmistusvälineitä, joten useinkaan kaikkia etenemisessä käytettyjä varmistuksia ei ole mahdollista jättää, vaan niitä pitää ottaa talteen myöhempää käyttöä varten.

-Aina kun olet asentanut varmistuksen ja noussut sen varaan, mieti että jätätkö edellisen varmistuksen seinään varmistamaan etenemistä vai otatko mukaan jatkoa varten. Jos päätät jättää varmistuksen seinään, klippaa ensin köysi kiinni varmistukseen ja sen jälkeen klippaa tikkaat irti. Tämän jälkeen voit klipata tikkaat toisten tikkaiden (joiden varassa olet) sulkurenkaaseen ja kiivetä ylöspäin.

Varmistuslaitteen toimintahäiriön varalta kannattaa tehdä solmuja (esim 3m välein) juoksutettavaan köyteen. Näin varmistamiseen käytetty laite pysähtyy solmun kohdalle etkä tule tonttiin asti. Solmut voi tehdä jo maassa valmiiksi ja sitten niitä availlaan sitä mukaan kun solmuja tulee vastaan. Toinen vaihtoehto on tehdä varmistuslaitteesta n. 5m päähän solmu ja klipata se belaylooppiin, sitten kun solmu tulee vastaan, teet uuden lenkin. Tällä tavoin saadaan köyden paino pois varmistuslaitteelta mikä auttaa usein köyden syöttämistä. Näin tehdessä tulee myös täysin erillinen back-up, (mikäli esim varmistuslaitteen sulkurengas murtuisi, pelkät solmut köydessä ei paljon auta)

Pidemmillä köydenpituuksilla köysi saattaa valua pikkuhiljaa alaspäin, ja ylimääräistä löysää löysää kasaantuu ala-ankkurille. Silloin kannattaa vetää löysät pois ja iskeä esim tiplock lisäksi varmistukseen. Mikäli köyden kiinnittää solmulla välivarmistukseen, kasvaa iskuvoima erittäin paljon. Tällöin venyvää köyttä onkin käytössä enää metri tai pari ja jos heti solmun jälkeen putoaa, on fallfactor erittäin suuri (1-2).

Helppo ja turvallinen tapa aloittaa teknoaminen on kiivetä yläköysisoolona. Tällöin laitat köyden toisen pään kiinteästi reitin yläpuolella olevaan puuhun tai ankkuriin. Kiivetessä varmistat itse itseäsi esim grigrillä tai reversolla. Köysi pysyy paikallaan ja kiivetessä vedellään löysiä pois, ellei köysi sitten juokse itsestään varmistuslaitteen läpi. (esim minitraxion)