Friday, January 1, 2010

Haulaus

Bigwall-kiipeily
Seinällä elely
Jumarointi
Haulaus
Vaikeusasteet

Haulaaminen, eli tavaroiden raahaaminen narun perässä on aivan mahtavaa. Tai ainakin opettaa nöyräksi. Seinällä ollaan pitkään, joten mukaan tarvitaan uskomattoman paljon tavaraa. Veden ja ruoan lisäksi mukaan tulee makuupussit, makuualustat, vaatteita, vessapaperia, ilmastointiteippiä… Pelkästään mukana kannettavasta vedestä tulee helposti painoa kymmeniä kiloja, joten haulaaminen on poikkeuksetta raskasta hommaa. Tavarat sullotaan haulbägiin eli “sikaan” ja possun alapuolelle laitetaan usein vielä roikkumaan portalegde ja shit tube. Pidemmillä reissuilla 150 litran sikoja saattaa olla useitakin mukana (kuva).

Haulaamista helpottamaan on kehitetty erilaisia tapoja jolla työtä saadaan kevyemmäksi. Järkevintä on kuitenkin käyttää omaa massaa vastapainona ja erilaisten rissojen ja taljojen avulla vetää tavarat ylös.

Pienimpiin painoihin sopii hyvin ns jalkahaulaus. Systeemi on hyvin yksinkertainen, eikä siinä käytetä taljaa. Yksi Protraxion tai vastaava itsestään lukittuva rissa riittää. Muita suoralla välityksellä olevia haulaustapoja on mm. bodyhaulaus ja spacehaulaus. Jos painoa tulee enemmän kuin haulaajan oma paino, täytyy nostaessa käyttää taljaa ja haulaaminen hidastuu huomattavasti. Erilaisia taljoja on paljon, joista Z-talja, eli 3:1 on varmaankin tunnetuin. 3:1 tarkoittaa sitä että nostettava paino putoaa yhteen kolmasosaan (mikäli eläisimme kitkattomassa maailmassa ;), mutta vastaavasti vedettävä matka kasvaa kolminkertaiseksi. Taljoja on mahdollista tehdä 5:1 tai tehokkaampiakin, mutta usein käytetään vain 3:1 taljaa ja jos se ei riitä, tavarat haulataan useammassa erässä.

Lähtötilanne on yleensä haulaustavasta riippumatta samanlainen. Kiivettyään köydenpituuden kiipeilijä tekee ankkurin ja laittaa sian haulaukseen. Samaan aikaan toinen kiipeilijä on alemmalla ankkurilla vapauttamassa sikaa. Eli ensin haulataan vain metrin verran jolloin sian paino nousee alemmasta ankkurista, tämän jälkeen alhaalla oleva kiipeilijä vapauttaa sian irti alemmasta ankkurista ja haulausta voidaan jatkaa. Kun sika on saatu haulattua ylemmälle ankkurille, täytyy se laittaa kiinni ja purkaa haulaussysteemit. Ehkä kätevin tapa on laittaa sika kiinni HMS-solmulla eli puolisiansorkalla, joka vielä solmitaan kiinni. Kun sikaa sitten aletaan taas haulata, on HMS-solmulla helppo laskea sikaa irti ankkurista. Jos köydenpituus menee paljon sivuttain, on syytä käyttää erillistä lowerout-köyttä. Tällöin sikaan sidotaan 20m köysi jolla voidaan pienentää/poistaa mahdollinen heilahdus.

Yksi tapa tehdä sian kiinnitys on käyttää samaa haulausköyttä. Tällöin sika laitetaan kiinni haulausköyteen kasisolmulla niin että ylimääräistä häntää jää esim kolme metriä. Hännällä on helppo kiinnittää sika ankkuriin. (eli sillä HMS-solmulla)


Jalkahaulaus

-Laita Protraxion ankkuriin kiinni ja laita haulausköysi kulkemaan rissan läpi. Luonnollisesti niin päin että sika tulee sille puolelle joka lukittuu vetäessä.
- Laita toiselle puolelle kiinni nousukahva jossa on tikkaat kiinni. (kuva)
- Nosta toinen jalka tikkaisiin ja paina jalka alas. Köysi juoksee rissan läpi ja sika nousee.
-Nosta nousukahva (ja jalka) takaisin ylös ja jatka polkemista kunnes sika on ankkurilla.


Bodyhaulaus

-Laita Protraxion ankkuriin kiinni ja laita haulausköysi kulkemaan rissan läpi. Taas niin päin että sika tulee sille puolelle joka lukittuu vetäessä.
-Laita toiselle puolelle kiinni nousukahva.
-Laita daisy kiinni belaylooppiin leivonpäällä ja laita daisyn toinen pää kiinni nousukahvaan. (kuva)
-Säädä daisy noin 50 cm mittaiseksi, niin että että pystyt nostamaan nousukahvaa köydessä, mutta kuitenkin mahdollisimman lähellä belaylooppia.
-Laita toinen daisy kiinni ankkuriin jolla säädät maksimietäisyyden ankkurista. Voit tehdä tämän myös köydellä.
-Paina jaloilla itseäsi irti seinästä, jolloin köysi juoksee rissan läpi ja sika nousee.
-Ota köydestä tai ankkurista roikkuvista tikkaista tukea ja vedä itsesi takaisin ylös. Työnnä samalla toisella kädellä nousukahva niin ylös kuin pystyt.
-Nojaa taas taaksepäin ja sika nousee.


Space-haulaus

-Tee itsellesi köydestä n. 5-10 metrin mittainen back-up. (Tämä kannattaa ottaa huomioon jo ankkurille tultaessa)
-Laita Protraxion ankkuriin kiinni ja laita haulausköysi kulkemaan rissan läpi. Ja niin päin että sika tulee sille puolelle joka lukittuu vetäessä.
-Laita toiselle puolelle köyteen kiinni molemmat nousukahvat, niihin tikkaat ja daisyt ikään kuin olisit lähtemässä jumaroimaan köyttä pitkin.
-Paina jaloilla seinästä vauhtia ja yritä ”hypätä” alas ständiltä. Sika painaa vastaa, joten putoaminen ei ole kovin nopeaa. Jos sika ei tahdo liikkua, auta sitä vetämällä köydestä ylöspäin. Eli siitä köydestä joka menee siasta protraxioniin. (samalla itse laskeudut alaspäin.)
-Kun back-up köysi ottaa vastaan, sika on noussut 5-10 metriä ja nyt sinun täytyy jumaroida takaisin ylös ankkurille. Ankkurille päästyäsi hyppää taas alas ja sika nousee.

Tällä menetelmällä on hyvä nostaa painoja, jotka ovat 60-110% haulaajan painosta. Pienemmillä painoilla putoaminen on turhankin nopeaa, eikä ylöspäin jumaroimisesta tule oikein mitään. Sika nousee ylöspäin samaan tahtiin kun yrittää jumaroida. Jos näin pääsee käymään, pitää lopuksi jumaroida back-up köyttä ylös ja vaihtaa tekniikkaa body-haulaamiseen.


Z-Talja (3:1)

-Laita Protraxion ankkuriin kiinni ja laita haulausköysi kulkemaan rissan läpi. Edelleen niin päin että sika tulee sille puolelle joka lukittuu vetäessä.
-Laita nousukahva kiinni sikaan menevään köyteen, niin että nousukahvan kahvaosa on ylöspäin.
-Laita nousukahvan kahvaosaan kiinni rissa ja viritä Protraxionista lähtevä köysi kulkemaan rissan läpi.
-Laita ankkuriin vielä toinen rissa ja viritä köysi edelleen kulkemaan myös sen läpi.
-Laita toinen nousukahva rissonjen jälkeen alaspäin kulkevaan köyteen ja kiinnitä itsesi siihen daisyllä.
-Nojaa taaksepäin ja sika nousee.
-Samalla kun nouset ylös, luisuta toisellä kädellä väärinpäin olevaa nousukahvaa alaspäin ja työnnä toisellä kädellä toinen nousukahva niin ylös kuin pystyt.