Friday, January 1, 2010

Taktiikka

Tekninen kiipeily
Vaikeusasteet 
Reitit 


Tässä muutamia vinkkejä nopeampaan etenemiseen:


-Melkein aina kannattaa highstepata (kuva). Poikkeuksena selvät paikat, jolloin highsteppauksesta ei ole mitään hyötyä. Esim jos halkeama loppuu ja jo alempaa yltää halkeaman loppuun. Myöskään helpossa ja jatkuvassa halkeamassa ei kannata highstepata, vaan ennemminkin ns. "jumaroida" (crach jumaring) halkeamaa pitkin. Tällöin laitetaan tikkaisiin kiinni samankokoiset camalotit ja työnnetään niitä vuorotellen eteenpäin. Kiipeily muistuttaa aika paljon jumarointia. Sitten n. 5m välein laitetaan muita varmistuksia, mielellään kiiloja tai muita mitä ei todennäköisesti tarvita etenemiseen.

-Camhuukit (kuva) aina peliin, kun halkeama näyttää sopivalta. (n. 0,5mm - 1cm) Leveämmässäkin halkeamassa huukkeja voi käyttää, mutta usein camut toimii nopeammin. Muista että camhuukit nopeuttavat ainoastaan jos uskallat laittaa mennä niiden varaan nopeasti :)

-Kamojen kuljettaminen (leapfrogging) saattaa hidastaa, mutta jos vaihtoehtona on se että joutuu tekemään ständin ja laskeutua hakemaan kamoja niin loppujen lopuksi siinä säästää aikaa.

-Älä klippaa liidiköyttä varmistukseen ennen kuin olet kiinnittänyt itsesi seuraavaan, ylempänä olevaan varmistukseen. Köyden klippaaminen siihen varmistukseen minkä varassa seisot pidentää vain pudotusmatkaa. Sillä jos kama pitää, klippaamisella ei ole merkitystä, jos taas ei pidä, klipattu köysi vain tuo lisää pudotusmatkaa.