Friday, October 17, 2008

Sportklättring i Niemisel

Niemisel on yksi Ruotsin parhaista sporttikiipeilypaikoista, ja sinne on pitänyt jo pidemmän aikaa lähteä. Lauri tuli syyslomallaan kyläilemään, joten lähdettiin saman tien ajelemaan pohjoiseen. Niemiselin lisäksi lähistöltä löytyy ainakin neljä kalliota, jotka käytiin samalla katsomassa. Varsinkin Åberget oli aika vekkuli paikka. Topon mukaan: "Chipping på en helt ny nivå!" Käytännössä hiltillä tehtyjä reikiä, joita oli yleensä kaksi vierekkäin. Vähän niinkuin kahden sormen poketti. Tosin jos oli tarpeeksi vaikea paikka, reikiä oli kolme rivissä. Aika nättiä.

Niemisel valutti vettä vähän joka reitillä, joten siellä ei juurikaan kiivetty. Sen sijaan Källsbergetillä ja Falkbergetillä päästiin kiipeilemään vähän enemmän. Varsinkin Källsbergetiltä löytyy hienoja 6c/7a-tason reittejä; jyrkkää kiipeilyä isoilla otteilla. Falkberget on sen sijaan uusi kallio, mikä tarkoitti käytännössä sitä että monet otteet lähtivät irti kesken kiipeilyn. Ihan jännää kiipeilyä. Varmistajallakin oli jännää kun kiviä tippui aika tasaiseen tahtiin.

Bivipaikkana toimi Niemiselin autiotupa josta löytyy sauna!! Ihan mahtava paikka. Koskesta saa vedet ja mökissä on kamiina joten ei tarttenut palella. Oli aika juhlaa saunoa iltaisin ja nukkua lämpimässä kun vaihtoehtona olisi ollut telttailu vesisateessa.

Paluumatkalla käytiin katsomassa vielä Hundbergettiä. Kalliolle oli ikävä lähestyminen kun joutui ensin kävelemään toiselta sivulta kallion päälle ja sitten toiselta puolelta laskeutumaan alas jyrkkää rinnettä. Linnuntietä autolle pääsisi nopeasti joten päätettiin tehdä "death traverse". Selvisi aika nopeasti sekin miksi nopeinta reittiä ei ole merkitty topoon. Lauri oli ihan liekeissä kun mentiin jyrkkää kivikkoa alaspäin."Tää on ihan parasta treeniä alppikiipeilyyn! Ei niinku mitään ihmeellistä mut jos tiput ni kuolet".


Niemisel
Falkberget
Källsberget
Hundberget
Åberget
Autiotupa
Lauri levyttää
Sauna oli valaistu romanttisesti kynttilöilläRuotsalaista chippauskulttuuria
Kätevää kun joka sormelle löytyy oma kolo