Sunday, October 26, 2008

Svenska effekt


Oltiin viikonloppuna Blåbergetillä paikallisen kiipeilyseuran järjestämissä harjaustalkoissa. Aikaisempina vuosina osanotto kyseisiin talkoisiin on ollut aika pientä, mutta tänä vuonna osallistujien kesken arvottiin yksi köysi. Näin ollen porukkaa oli paikalla vähän turhankin paljon. Meillä oli tarkoitus teknota linjoja kliinisti ja putsata siinä samalla, mutta nyt kaikki parhaat linjat oli tietysti varattuna. Itse keskityinkin auttamaan jossain portaiden rakentamisessa samalla kun Anu teknoili ja putsasi jotain halkeamaa mikä ei edes ollut millään reitillä..

Päästiin hyvin seuraamaan kuinka ruotsalaiset poistivat irtokiviä reitiltä. Monilla oli mukana iso sorkkarauta ja julmetun kokoinen moukari. Jos kivi (tai puolikkaan Hiacen kokoinen lohkare kuten tässä tapauksessa) ei irronnut, otettiin avuksi hilti ja asennettiin siihen pultti. Sitten siihen kiinni teräsvaijeri joka vedettiin kauas kalliosta ja kiinnitettiin vinssin kanssa maahan. Sitten vaan vissataan kunnes lohkare lähtee irti. No, tämäpä ei lähtenytkään, joten kaveri jumaroi takaisin ylös ja asensi pultin toiseen kohtaan. Sitten takaisin alas ja taas vinssi laulamaan. Lohkare ei kuitenkin tuntikausien yrityksestä huolimatta lähtenyt mihinkään. Pimeä alkoi tulla joten jamppa päätti jatkaa ensi kerralla...

Muutenkin ollaan kuultu mielenkiintoisia tarinoita kallion muokkaamisesta. Chippausta on tietysti harrastettu vuosikymmeniä, joskin nykyään sitä katsotaan hieman paheksuen. Sen sijaan kaikki muu, paitsi kiipeiltävän kallion, muokkaaminen on erittäin ok.

Ensinnäkin bouldereiden alastulot hoidetaan tasaisiksi. Aina. Yksinkertaisin tapa on vinssata kivet alta pois. Jos kivi on liian iso niin alusta hoidetaan tasaiseksi dynamiitilla. Jos jostain syystä ei pääse käsiksi räjähteisiin niin paikallisessa K-raudassa myydään myös kemialliseen louhintaan tarkoitettua mössöä. Ensin porataan reikä, sitten mössöä reikään ja hetken päästä mössö laajenee sen verran että se lohkaiseen kallion. Aika kätevää. Lisäksi jos löytyy kivi joka tuntuu liian matalalta, niin paikalliset starat kaivavat kiven alle sen verran syvän montun että pääsee hyvin kiipeämään. Näin saadaan parin metrin korkuisesti kivestä mukava boulderi.