Monday, October 4, 2010

Spedeilyä på Midskogs

Oltiin Midskogissa viikonloppuna. Vähän teki mieli alkaa työstää Gracelandia, mutta koska mä treenaan nykyisin Micken More is More periaatteella, ei kasilla alkaville reiteille ollut asiaa. Itse asiassa mulla ei oo tarkoitus sen enempää mitään tikkilistaa esitellä (johtuen lähinnä sen sisällöstä) vaan kertoa miten kalliolla spedeily voi päättyä ikävästi.

Mä olin jo pitkään seuraillu yhden herrasmiehen varmistelua, lähinnä sen takia että se tykkäs pitää kättä siinä grigrin liipasimen päällä. Ei se siitä koko aikaa painanut, mutta käsi vähän niinku lepäsi siinä päällä. Normaalisti mulla on sen verran kova pätemisen tarve, että meen sanomaan aika nopeesti että "ÄLÄ tee noin, MÄ oon melkein RCI, ja MÄ tiedän miten nää hommat hoidetaan." Toisaalta, jos sekä varmistaja, että kiipeilijä on kiivenny lähes 20 vuotta, se kynnys mennä pätemään on vähän suurempi. No niin tälläkin kertaa. Lisäksi mua alkanu vähän ärsyttää se hemmetin kiipeilypoliisina oleminen.

No, kiipeilijä oli melkein topissa, metri vajaa ankkurista ja pannutti. Edellinen jatko oli jossain ehkä polven korkeudella. Aika peruspannut siis.

Paitsi ettei ollut. Jamppa tippui, varmistaja heilahti vähän seinää päin, ja painoi vaistomaisesti grigrin pohjaan. Köysi alkoi surista ja varmistaja yritti oikealla kädellä saada kiinni juoksevasta köydestä samalla kun vasen käsi puristi tiukasti edelleen grigriä.

Tarkoitus oli huutaa jotain, mutta enpä saanut muuta kun katsottua että kohta levähtää ruotsalainen kivikkoon.

18 metrin pudotus ei kestä kovin pitkään. Tosin niin pitkään että kiipeilijä ehti ilmalennon aikana miettimään että todennäköisesti jää henkiin, vaikkakin jalat tietysti menee.

Jostain käsittämättömästä syystä, juuri ennen osumaa grigri jumittui. Jos tarkkoja ollaan, lento pysähtyi 20 cm ennen maata. Mikäli kaveri olisi tippunut pari metriä alempaa, tai mikäli varmistaja olisi spedeillyt sekunnin kymmenesosan pidempään, olisi tarinalla erilainen loppu. Kuinka pienestä se voi olla kiinni?

Sanotaan nyt sekin ettei se 18 metrin pudotus ihan kivuton ollut. "Saved by the balls" sai jamppa lopulta sanottua. Lisäksi sekä varmistajan että kiipeilijän henkinen olotila oli aika nollassa. Ei menty viikonlopun aikana enää ns. punaiselle alueelle.

Paska homma, mutta oikeasti ihan hemmetin hyvä että tuollaisia läheltä piti juttuja sattuu. Tuntuu että jengi varmistaa jatkuvasti päin persettä, eikä näe tarpeelliseksi muuttaa rutiineja, koska eihän ennenkään oo mitään sattunut.

Toisaalta eniten mua ärsyttää ihmiset jotka pitää grigriä vaarallisena juuri edellämainityista syistä. Ihan niin kuin se ATC toimisi jos sitä käytetään väärin. Taitaa siinäkin olla aika hemmetin oleellista että käsi pidetään köydessä.

Tuttu näky?


 
Petzliltä aiheeseen liittyvä opetusvideo
GRIGRI - Belaying the leader

Edit: Pienenä lisäyksenä Petzlin opetusvideoon; tapa nro1 on mun mielestä vähän typerä, siinä kun päästetään irti varmistusköydestä. Vaikka se liipasimesta painaminen onkin lyhytaikaista, niin pannut ko hetkellä tarkoittaa aika herkästi sitä että kiipeilijä on tontissa. Se on aika tasan sekunti mitä kestää kun kiipeilijä on tontissa, mikäli tiputaan 10 m korkeudesta. Ja sieltähän sitä usein tiputaan.

Tapa nro2 onkin aikalailla parempi, mutta siinä köysi taas juoksee käden läpi. IMHO silloin kun painetaan liipasinta, olisi järkevämpää pitää varmistuskäden ja grigrin välissä metrin luuppi. Silloin voi pitää köydestä kiinni kunnolla, eikä sitä tartte luisuttaa käden läpi.

Tärkeintä tossa grigrin käytössä olis muistaa se ettei koskaan päästä  irti varmistuslaitteen alapuolella olevasta köydestä.

Usein näkee sitäkin että  köysi lähtee kireenä suoraan grigristä ylöspäin. Siinä olis hyvä pitää sen verran löysää että kiipeilijä pystyy ottamaa köyden suuhun ilman että grigri lukittuu. Samalla sitä släkkiä on siinä sen verran että kiipeilijä voi tehdä muutaman nopeammankin muuvin ilman että grigri nappaa heti kiinni. Se pieni ylimääräinen löysä auttaa myös varmistajaa syöttämään köyttä, eli sitä liipasinta ei tartte olla koko ajan painamassa. Putoamismatkaa tulee tietysti hieman lisää, mutta mun mielestä se on aika sama että putoaako 3 vai 4 metriä.

*****************************************************

Edit 2: Shortly in English. Belayer squeezed the grigri when climber fell near the anchor. The climber fell 18 meters until grigri locked. It's hard to realize how close a serious accident actually was. Climbers feet were 20 cm from the ground. 

The point is: DO NOT KEEP YOUR HAND ON THE TRIGGER. And NEVER LET GO FROM THE OTHER END OF THE ROPE. If this feels too complicated to you, please don't use a grigri.