Friday, October 10, 2008

Flyttning till Sverige

Eka päivä Ruotsissa oli aika säätöä, herättiin aamulla sataman läheltä. Lautta oli tullut sen verran myöhään ettei jaksettu etsiä mitään sen kummempaa nukkumapaikkaa vaan laitettiin teltta pystyyn jonnekin hiekkatien varteen. Kettua piti vähän hätistellä mutta muuten oli ihan hyvä nukkua. Aamulla ensimmäiseksi etsittiin kirjasto ja käytiin printtaamassa kuitti maksetusta vuokrasta. Sitten Holmsundiin etsimään uutta kotia/talonmiestä. Joku äijä oli pihassa ja Anulla oli kuva miehestä joten mentiin heti tarkistamaan että onko oikea hemmo: "är du Johan... ööö....are you this man in the picture???"

Hyvä äijä, ei puhunu englantia eikä me oikein tajuttu mitään sen ruotsista. Oli kuitenkin oikea jamppa ja saatiin avaimet ja allekirjoitettiin paljon lappuja, ilmeisesti ostettiin lisää pornokanavia kaapelitelkkariin.

Sitten purettiin auto. Aika paljon saatiin mahtumaan tavaraa pieneen autoon. Tosin paljon jouduttiin jättämään Suomeenkin, mm. campuslauta ja leuanvetotanko, mikä vieläkin vähän harmittaa. Katollekin piti saada kolme isoa vaahtomuovipatjaa, petauspatja ja lumilauta. Kattotelineet oli tosin isketty jo edellisenä päivänä muuttoauton kyytiin, mutta ihan hyvin saatiin kamat kiinni ku veti kuormaliinat vaan ikkunoista sisään. Ilmanvastustakin tais olla vähemmän! Sen verran tiukasti oli pakattu, että haarukat ja veitset piti työntää yksitellen rakoihin ja penkinalusetkin oli täynnä jotain chilipurkkeja. Matkalla saatiin katseita ihan kiitettävästi.

Sitten lähdettiin Skatteverkettiin (verotoimisto) hakemaan ruotsalaisia henkkareita. Ilman niitä ei oikein pysty tekemään mitään. Samalla reissulla haettii myös nettiyhteydet. Opittiin myös että "blå biljett" ei tarkoita parkkikiekkoa ja "3h avgift parkering" ei tarkoita kolmen tunnin ilmaista "lahjapysäköintiä".

Uumajassa on myös Clas Ohlson! Meikä nappasi onneksi Viikistä lähtiessä Suomen kataloogin mukaan eli nyt voi rauhassa selata sitä niin että ymmärtää ja sitten mennä sen kanssa kauppaan että "jag vill ha det här". Aika kätevää. Ostettiin sitten pari kattolamppua kun uudessa kämpässä olis paikat kuudelle kattolampulle eikä meillä ollut yhtään mukana. Muutenkin tuntu että tilaa on vähän liikaakin.

Parin päivän päästä tuli muuttokuorma. 50 laatikollista rojua, pari huonekalua ja yksi kiipeilyseinä täyttää mukavasti isommankin kämpän. Seuraavana päivänä käytiin hakemassa iso nippu kakkosnelosta ja pääsin testailemaan uutta poraa. Ihan helmi peli! Uppoaa ruottalaiseen betoniin ku kutosen camu eklipsiin. Pari päivää myöhemmin oli n. 20 kiila-ankkuria asennettu ja yksi cave valmis! Kattolevytkin sain laitettua yksin ku ei jaksanut odotella että Anu pääsee töistä.
Caven rakentamisen ohella ollaan käyty myös pari kertaa ulkona kiipeilemässä. Neljä paikkaa ollaan nyt nähty ja ainakin sen perusteella lähistöltä löytyy tekemistä lähivuosiksi ihan mukavasti. Paikallisesta kiipeilykaupasta ostettiin myös Umeå-topo, mistä löytyy kaikki lähikaltsit.Sitten ollaan pari kertaa käyty IKSUssa, eli paikallisessa liikuntakeskuksessa. Paikka on ilmeisesti Pohjoismaiden isoin liikuntakeskus josta löytyy mm. 5000 m2 punttistilaa. Ja uimahalli. Ja kiipeilyseinä. Köysiseinä itsessään on vähän matala,ehkä joku 10 m, mutta boulderosasto on yllättävän hyvä. Kaksi isoa profiilia: Toinen on 7 m pitkä, joista ensimmäiset neljä metriä 30 asteista ja loput kolme metriä 40 asteista. Toinen on 8 m kattoprofiili, josta ekat kolme metriä 50 asteista, sitten 70 asteista ja viimeinen metri taas loivempi, ehkä 45 asteista. Lisäksi siellä on pari lasikuidusta tehtyä bouldermuotoa. Ja Campuslauta Moonin otteilla. Ja sellaiset Nitroksen naruilla leuanvetotankoon kiinnitettävät otteet mitä Karri olis halunnu ostaa Metsälän caveen. Ne on kyllä aika spedet vehkeet. Eli ei mitään ihmeellistä mutta kyllähän tuolla treenit saa tehtyä. Ja mikä hienointa, seinältä löytyy itse tehty jammihalkeama :)!