Friday, February 10, 2012

Patagonia del 14, Buenos Aires

El Chaltenin jälkeen aika meni netissä uutisia seuraten. Meidän uusilla kavereilla oli suuria suunnitelmia. Siis sellasia suunnitelmia, mitkä onnistuessaan ns. ylittää uutiskynnyksen. Sääikkuna oli täydellinen. Viikko täysin tyyntä ja mukavan lämmintä. Jos joskus on aikonut kiivetä jotain isoa Patagoniassa, nyt oli se aika. Kiva että oltiin silloin Buenos Airesissa tutustumassa tangoon.


Iltapäivätunnelmia Buenos Airesissa
© Anu


No, uutisia tuli, vähän enemmänkin ku mitä oltais kuviteltu. Jason ja Hayden kiipes Cerro Torren ja choppas laskeutuessaan Maestrin pulttitikkaat. Colin muuten kirjoitti aiheesta hyvän blogitekstin. Tapaus on herättänyt enemmänkin mielenkiintoa. Supertopon keskustelu on tähän mennessä kerännyt jo yli 1800 vastausta. Keskustelua ei tunnu häiritsevän edes se, että hetkeä myöhemmin David Lama kiipesi reitin vapaasti, ilman Maestrin pulttitikkaita.

Rossiltakin tuli mailia. Se on onnellisesti Kanadassa ja jalka on leikattu. Tässä muuten pieni uutinen pelastuksesta. Ennuste näyttää hyvältä, ja jos oikein hyvin käy, pääsee Ross jo loppukeväästä jäätä nakuttelemaan. Mahtava homma jos näin on, Björnillä meni vähän pidempään ennen kuin se oli taas kaapelin päässä, ja ainakin toistaiseksi homma kulkee vielä siinä turvallisemmassa päässä.

Mulle oli muuten pieni järkytys kun Björn sanoi pari päivää sitten ettei se voi enää koskaan juosta. Jalka ei kuulemma tule koskaan kestämään juoksun aiheuttamaa rasitusta. Ei varmaan erikseen tartte sanoa että boulderointi on myös kiellettyjen lajien listalla. No siinä ei Björn kyllä paljoa menettänyt, mutta käytännössähän toi tarkottaa sitä että nyt joko kiivetään niin jyrkkää, että pudotaan ilmaan, tai sitten niin helppoa, ettei pudota.

Saint-Exupérylla kuolemaan johtaneesta onnettomuudestakin on saatu lisää tietoa. Ei voi kyllä muuta sanoa kuin että tieto lisää tuskaa. Niitä joita kiinnostaa, alla on pari linkkiä, joista selviää mitä vuorella tapahtui.


http://www.alpineclubofcanada.ca/news/Carlyle_Norman_News_Release.pdf
http://www.alpinist.com/doc/web12w/newswire-carlyle-norman
http://blog.mec.ca/2012/01/18/lovely-carlyle-norman-1982-2012/
http://www.lacachania.com.ar/noticia.php?id_nota=192&id_seccion=1Ei pidä myöskään unohtaa Sloupin laatukeskustelua aiheesta. Asiatuntijoita tuntuu mukavasti riittävän. "Minä olisin tehnyt sitä ja minä olisin tehnyt tätä" No niinpä olisitte varmaan joo. "Näppiksen takaa löytyy kokemusta, taitoa ja rohkeutta tehdä vaikka minkälaisia suoritteita." kirjoitti nimimerkki Lauha. Enpä vois olla enempää samaa mieltä. Lämpimältä kotisohvalta se on aika pirun helppo antaa jälkikäteen oikeita vastauksia ja leikkiä asiantuntijaa. 

Kukaan keskusteluun osallistujistahan ei luonnollisesti ole käyny lähelläkään kyseistä reittiä, puhumattakaan siitä että tietäisi yhtään minkälaisissa olosuhteissa siellä on toimittu. Ootteko koskaan kuullu sellasta sanontaa ku "Kun merellä vahinko sattuu, niin kaikki ovat maalla viisaita"? Tää jälkiviisastelu taitaa olla suomalaisilla verissä. Muissa keskusteluissa toivotetaan selviytyneelle jaksamista ja ilmassa on jonkinlaista ns. uhrin kunnioitusta. Suomessa tilanne nähdään mahdollisuutena päteä köysitekniikoilla ja myydä pelastuskursseja.Loppuun pari kuvaa Rossin onnettomuudesta.


 Brian keksi teipata hakut kiinni jalkaan, Tostakin on vielä pikku matka alas jäätikölle.
© Ross McEven


Aamuyöllä El Calafatessa
© Ross McEven


Omien sanojensa mukaan Ross viihtyi Calafaten sairaalassa oikein mainiosti.
© Ross McEven