Sunday, October 2, 2011

Tekno rules

Mun piti itse asiassa kirjoittaa juttu mun uudesta teknoreitistä Blåbergetillä. Kuvasin siitä oikein videonkin, mutten oo ehtiny editoimaan ku kaikki aika näyttää menevän Sloupissa pätemiseen.

Asiaan liittyen, Perskallion vapauttamisesta tuli mieleen Falkkareiden vapauttaminen. Kalliohan on vanha teknokallio, jossa tehtiin tämä “kulttuuriteko”.

Porukka helsinkiläisiä kiipeilijöitä siis päätti, että nyt teknoilut loppuu ja kalliosta tehdään sporttikallio. Reitit pultattiin, riippumatta siitä, olisiko niitä voinut päästä luontaisilla varmistuksilla. Tämä taas johtunee siitä, että kalliolta löytyy vain muutama halkeamalinja, joten onhan se nyt kohtuutonta vaatia että näiden parin reitin takia kannettaisiin trädiräkkiä mukana. (Lähestyminen kalliolle oli tuolloin noin. 5 min.)

No, tänä päivänä kallion ongelmat ovat varmasti kaikkien tiedossa. 200 pulttia kallion kyljessä houkuttelee aikamoisia kävijämääriä, ja kallio lieneekin yksin suomen suosituimmista sporttikallioista. Otteet täyttyy mankalla, tikkimerkkeja on seinät täynnä, muusta roskaamisesta ja huutamisesta nyt puhumattakaan. Kuitenkin ne todelliset jäljet ovat vasta tulossa. Kuvitellaanpa tilanne 100 vuoden päästä. Moni tässä vaiheessa naurahtaa, mutta kyseessä on kuitenkin vain hieman yli ihmisen keskiverto elinikä. Ja kyllä niitä kiipeilijöitä vielä sadankin vuoden päästä riittää.

Vuonna 2111 kallio on pahasti lasittunut. Kyllä se graniittikin lasittuu, ja kyseisen kallion kävijämäärät huomioon ottaen varmasti nopeamminkin kuin sadassa vuodessa. Tämän lisäksi, sadan vuoden aikana pitää myös pultit vaihtaa. Itse asiasssa parikin kertaa. Toisin sanoen, kalliolla on tuolloin 600 pultinreikää ja pultit, jotka alkava olla jo kypsiä kolmatta retropulttausta varten. (voihan toki olla että lähitulevaisuudessa keksitään pultit, joka kestävät ikuisesti, mutta sitä odotellessa…) Se mitä muuta paikalle on tapahtunut suurten kävijämäärien myötä on tietysti vain turhaa spekulointia. Ei se nyt ainakaan “luonnonläheisemmäksi” ole muuttunut.


Noh, mulla tuli tällainen hassu ajatus mieleen: Mitäpä jos olisikin käynyt niin että kallio olisi pyhitetty teknokiipeilylle? Tämähän ei sinänsä ole ollenkaan mahdoton ajatus, ottaen huomioon että kallio oli alunperinkin teknokallio. Pinscarit olisivat kyllä varmasti suurentuneet, ainakin sen pari milliä että camhookit ja ballnutsit menee sisään. Sen jälkeen tekno olisi muuttunut kliiniksi, eli vasarat olisi jätetty pois. Vaikka myös clean aid kuluttaa kalliota jonkin verran, on jäljet huomattavasti pienemmät kuin vapaakiipeilyssä. Myöskin se, että teknokiipeilijöitä eli ole kovin montaa (ainakaan suhteessa vapaakiipeilijöihin), säästää osaltaan kalliota. Pultteja ei olisi yhtään, eikä niitä myöskään tarvitsisi uusia.

Oma vaatimaton mielipiteeni on, että 100 vuoden päästä kallio olisi huomattavasti lähempänä alkuperäistä kuntoa jos se olisi jätetty teknokäyttöön. Muutaman pinscarin suurentuminen on hyvin pientä verrattuna nykyiseen vaihtoehtoon, vaikka tämä vapaakiipeily  onkin saanut tällaisen “puhtaan” maineen. Kyllä se vapaakiipeilykin kalliota raiskaa, jäljet vain tulevat viiveellä.


Lopuksi ajattelin vielä julkaista nämä järkyttävät kuvat Perskalliolta.

 Pinscar joka on suurentunut clean aidiin sopivaksi.

 Raiskattu vapaakiipeilyote.


Mun ei varmaan tarvi laittaa kuvia lasittuineista otteista ja Ton Sain pulteista, kaikki tietää mistä mä puhun. Ton Saillahan on kiivetty alle 20 vuotta ja suurin osa kiipeilystä tapahtuu joulu-helmikuun välillä…ps. Kommentointi omalla nimellä.