Friday, April 1, 2011

Niksipirkka

Mullahan on aika huono ääreisverenkierto, mikä tarkoittaa sitä että kädet on usein jäässä heinäkuussakin. Vastaavasti +30 asteen helteessä voin vetää vielä suht hyvin.

Joku vois olla sitä mieltä että jääkiipeily ei taida olla mun juttu. No, ei varmaan olekaan, mutta kerta toisensa jälkeen sitä vaan löytää itsensä liian kylmästä. Mä oonkin alkanu kirjottaa ylös hyväksi havaittuja kikkoja joilla talvikiipeilystä saadaan hieman inhimillisempää.

Monet seuraavista kikoista saattaa tuntua naurettavilta. Ja niinhän ne onkin. Toisaalta siinä vaiheessa kun oot kolmatta yötä tärisemässä teltassa, sä oot valmis kokeilee ihan mitä vaan että saisit nukuttua, trust me.

Varsinaiten niksien lisäksi tässä nyt on jotain muitakin asiaan liittyviä mietelmiä. Mikäli lukijoilla tulee mieleen muita hyviä kikkoja, jakakaa ihmeessä kommettiosastolla.


Jääkiipeily

-Ota tarpeeksi kuivia hanskoja, vaikka joka liidiin uudet kuivat

-Pidä varmistushanskoja takin sisällä että ne on lämpöset ku vaihdat hanskoja

-Kylmällä kelillä kemialliset kädenlämmittimet hanskojen sisälle kämmenselkään

-Pidä monoja lämpimässä autokyydin ajan, turhaan sitä jalkoja kylmettää heti alkuun kylmillä kengillä.

-Vaihda sukat aina ennen ku isket monot jalkaan. Tää on oikeesti tärkee juttu, yksi parhaista kikoista ever. Valmiiksi hikiset sukat jäädyttää jalat saman tien.

-Jos on tarkotus kiivetä monta päivää ilman kuivatusmahdollisuutta (=teltta), kannattaa suosiolla ottaa paksut kengät joissa on sisäkengät. Vois sanoa että melkein lämpötilasta riippumatta. Ne on hyvä ottaa makuupussiin yön ajaksi. Ennemmin sitä kiipeää painavammilla kengillä ja jalat lämpösinä kuin kevyillä ja jalat tunnottomina.

-Lähestymisen ajaksi niin vähän vaatetta ku mahdollista, ja heti untuvatakki päälle ku pysähtyy. Jos ei uskalla riisua tarpeesi heti alkuun, kannattaa vähän ajan päästä pysähtyä (ku vähän lämpenee mut ennen ku alkaa hikoilla) ja riisua ylimääräiset pois. Parasta olisi jos voisi lähestysen hoitaa ilman mitään kuorihommeleita ni ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Yritä välttää hikoilua lähetymisen aikana. Joo tiedetään, on aika vaikeeta mut  ei hirveesti naurata ku kaikki vaatteet on märkinä ennen ku kiipeily on edes alkanu. Vaihtoaluspaita ei välttämättä oo huono veto. Ei paina paljoa ja pääsee alottaa kuivana vaikka olis vähän hikoillukki.


Pitkät reitit

-Juo illalla niin paljon ku pystyt. Aamulla juo taas niin paljon ku uppoaa, käy kusella ja juo lisää. Juo paljon lähestymisen aikana, turhaa niitä kaikkia vesiä on kantaa mukana koko päivää. Älä kuitenkaan juo pelkkää vettä. Sekoita aina gatoradea tai jotain veden sekaan.

-Se että ajaakin vasta aamulla paikanpäälle ei välttämättä oo huono veto. Aamupala autossa ja paikanpäällä on valmiiksi virkeä ja voi lähteä saman tien mäkeen. Aamupala sun muut aamutoimet -20 asteen pakkasessa on aika perseestä.

-2 prusikkia mukaan, narua, slingejä pakkeja varten

-Varaotsamppu mukaan. Ilman valoa on niin kusessa ettei uskokkaan.

-Pitkille reiteille aina 2 köyttä, yhdellä köydellä pakittelu voi olla mahdotonta. Toinen vaihtoehto on ottaa joku tagline millä vedetään köysi alas.

-Syö ja juo vähän joka ständillä. Juoma- ja ruokasysteemi pitää olla sellainen että se hoituu nopeesti yhdellä kädellä.

-Arvioi realistisesti miten nopeesti edetään. Kuinka paljon jäljellä, kuinka vaikeeta? Mixta on ainakin mulle hidasta, tekno vieläkin hitaampaa.

-Mieti, miten reitiltä pääsee pois, mistä tahansa paikasta. Onko poikkareita? Mieti myös aina kun varmistat että miten pelastat jos kiipeilijä ottaisi pahat pannut juuri nyt.

-Suurin ongelma pitkillä talvireiteillä on energian puute ja kylmyys. Tämä taas ajaa olotilaan, jota voisi kutsua vaikka epätoivoksi. Syö ja pidä tarpeeksi lämmintä. Se että pysyy toimintakykyisenä on paljon tärkeämpää kuin nopeus.

-Pidä muutama ylimääräinen kemiallinen kädenlämmitin mukana. Clas ohlsonilla myydään sellaisia isoja kemiallisia lämmittimiä jotka on paljon tehokkaampia kuin normaalit kädenlämmittimet. Niissä on myös liimapinta, joten lämmittimen voi lätkästä suoraan ihoa vasten (kämmenselkää vasten liimapinta ei oiken toimi...). Kemiallisia lämmittimiä tehokkaampia ovat esim hiilillä tai bensalla toimivat, mutta hätätilanteessa kemialliset on sen puoleen parempia että ne on helpompia ja varmatoimisempia.

-Pidä gps mukana koko ajan. Jeesaa jos pitää soittaa apua. Samoin huonossa kelissä löytää takas autolle. Tää on tietysti hyvä lyhyemmilläkin reiteillä. Lisäksi gpsiin kannattaa merkitä reitin alku tai muu vastaava paikka mihin pelastajat mahdollisesti pääsevät.


Talviyöpyminen

-Untuvasukat jalkaan yöksi

-Sukkien sisälle kemialliset kädenlämmittimet

-Nalgeneen kiehuvaa vettä, parin villasukan sisään ja makuupussin jalkopäähän lämmittämään.  Vielä parempi on perinteinen kolmen litran kuumavesipulllo, niitä myytiin joskus Etolassa fleecepäällysteisenä.

-Laita untuvatakki päälle, (siis makuupussin sisälle) jo valmiiksi kun menet nukkumaan. Makuupussin vetoketjun voi jättää auki jos on liian kuuma. Se on aika paljon mukavampi laittaa vetoketjua tiukemmalle jos tulee kylmä kun tulla pois pussista ja iskeä kylmää untuvatakkia päälle.

-Juo illalla oliiviöljyä suoraan pullosta ja syö pastaa niin paljon kun pystyt, jeesaa kylmässä nukkumista. Ainakin prismassa myydään sellaista oliiviöljy/sitruunamehu-sekoitusta mikä menee helpommin alas.

-Jos joutuu ottaa hätäbivin, kannattaa avata kengännauhat yöksi. Siinä voi säästää muutaman varpaan.


Loppukevennyksenä Fingerpori:


(c) Pertti Jarla