Thursday, September 3, 2009

RCI-test

Äiti on opettanut että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa niin silloin kannattaa olla hiljaa. No, ajattelin nyt kuitenkin vähän kirjoittaa RCI- eli RockClimbingInstructor- eli KallioKiipeilyKouluttaja-kokeesta.

Itse asiassa koe oli hyvin järjestetty. Kokeessa arvioidaan kokelaan kiipeilytaidot, teknisen kiipeilyn taidot, pelastustaidot, suunnistustaidot, opettamistaidot sekä opastaidot. Varsin monipuolinen paketti siis. RCI on UIAA:n standardisoima taso, ja ideana onkin että eri maiden RCI:t olisivat keskenään samalla tasolla.

Koeviikonloppu oli kuin olisi ollut jossain seikkailuleirillä, erilaisia tehtäviä tuli liukuhihnalta ja mukavaa oli. Lopuksi oli edessä asiakasvienti. Tietääkseni kukaan ei aiheuttanut asiakkaille vaaraa, mutta joka tapauksessa lopputulos oli kaikille sama: Hylätty.

No, joskus jollain voi tulla huono päivä tai jotain, mutta se että kaikki ryssivät homman kuulostaa hieman erikoiselta.

RCI-koe ei ole näyttökoe johon kuka tahansa voi osallistua, vaan nimen omaan kurssin loppukoe. Ja ideana varmaankin se että kurssin käytyään ja asiat sisäistettyään koe olisi tehtävissä. Ottaen vielä huomioon sen että kurssilla varsinainen opetus oli jokseenkin vähäistä, ja kurssilaiset kuulemma kokeneinta porukkaa ikinä, olisi voinut ehkä olettaa että edes yksi kurssilainen olisi päässyt läpi.

Tilannehan on vähän sama kun pitäisi viiden tunnin alkeiskurssin ja sen jälkeen ilmoittaisi kurssilaisille että kukaan ei osaa varmistaa, eikä kenellekään tule antaa kurssitodistusta. Ehkäpä silloin kurssin vetäjäkin voisi hieman miettiä onko opetus mennyt nappiin.

Sen enempää yksityiskohtia paljastamatta voisi sanoa että asiakasvienti oli muuhun kokeeseen nähden suhteettoman vaikea ja täydellistä suoritusta on aika mahdotonta antaa. Kokeessa vaadittavat tekniikat eivät olleet lähelläkään RCI-tasoisen kouluttajan käyttämiä, vaan nimen omaan vuoristo-oppaiden tekniikoita. Itse asiassa kyseisiä menetelmiä pidetään sen verran vaarallisina, ettei niitä suositella muiden kuin vuoristo-oppaiden käytettäväksi.

Juttelin erään Ruotsin kiipeilyliitossa vaikuttavan jampan kanssa joka piti Suomen koetta varsin kummallisena. Miksi kokeessa vaaditaan käytettävän tekniikoita, joita RCI-tasoisen kaverin ei missään nimessä pitäisi käyttää?

Ehkäpä tässä on sitä samaa henkeä kuin suomalaisissa "kovissa" greideissä. On se vaan niin viileetä ku meidän 7a olis jossain espanjassa ainakin 7a+. Ja yhtä hienoa ku suomalainen RCI osaakin vähän enemmän ku ruottalainen RCI.


Lauri kuulantyöntörastilla


Kuula ilmassa!


Enni vääntää eväsleipiä


Laurille riittää sipulikeitto


Pauli hajoilee teoriakokeen parissa


Meneehän se yö kirjoitellesakin, aamu kuudelta pitäis olla jo teknoamassa


Speedomies pelastaa tukin


Asiakkaat reitin topissa.


Orkkutiimi leirissä


Illalla Gynther lohdutti