Thursday, May 12, 2011

Bohuslän 2011, svar till anonym

Tästä tulikin niin pitkä viesti ettei mahtunu vastausboxiin. Kuitenkin koska pulttaus on aina hyvä aihe ni aattelin että laitan ihan omaksi blogitekstiksi. Tässä siis vastaus edellisen bloggauksen kommenttiin:

Hej, Anonyymi. Vaikutat sen verran asiantuntijalta että voisit esiintyä ihan omallakin nimellä.

Kattojen pulttaus on tuttua jo työnkin puolesta, lisäksi on sen verran tullut teknottua kattoja (siis teknoreittejä), että jonkinlainen käsitys on muodostunut siitä mitä katossa on mahdollista tehdä. Kuitenkin varsinaiset katossa kulkevat vapaareitit on jäänyt pulttaamatta, johtuen varmaankin siitä että niitä ei hirveästi ole. Ja vaikka olisikin, mulla ei oo kiipeilytaitojen puolesta niille asiaa.

Kattopulttauksesta voisin kuitenkin kertoa tapauksen, jota tapahtui eräässä nimeltä mainitsemattomassa korkeanpaikantyöhön erikoistuneessa yrityksessä.Henkilö A kävi pulttamassa erään porraskuilun (jotta porraskuilun ikkunoita pääsisi myöhemmin pesemään teknoamalla pultteja pitkin ikkunan luo ja siitä laskeutumalla). Myöhemmin tuli henkilö B, joka ei kuitenkaan pystynyt teknoamaan pultteja pitkin, sillä pultit olivat liian kaukana toisistaan. Toisin sanoen, henkilö A pystyi paitsi pitämään poraa, myös painamaan sitä kattoa vasten paikassa, johon henkilö B ei pystynyt edes heilauttamaan itseään jotta saisi klipattua tikkaat seuraavaan pulttiin. Hauskan tapauksesta tekee se että henkilö A on lyhyempi kuin henkilö B.

Kenellekään ei liene yllätys että henkilö A kiipeää aika kovaa, ja henkilö B ei. Jokainen joka on vähänkään teknonnut katossa tietää että pitkälle kurottaminen vaatii jonkin verran vatsalihaksia, ja sitä seuraavaa piissiä (tai poraa) on kyllä mahdollista saada hyvinkin pitkälle jos jaksaa jäkittää tai mahdollisesti vielä pystyy ottamaan tukea otteista.

Maailmasta löytyy vaikka kuinka paljon kattoreittejä, enkä yhdessäkään ole nähnyt samanlaista 50 cm välein pulttausta kuin Granitgrottanilla.Voisiko olla mahdollista että muualla reitin pulttaaja olisi vaikka tehnyt jonkun vapaamuuvinkin välillä, laittanut itsensä esim skyhookilla roikkumaan kun asentaa seuraavaa pulttia?

Ja vaikkei kokonaan pääsisikään huukkiin roikkumaan, on aina mahdollista ottaa tukea otteista ja vääntää pidemmälle. Se että pultataan mukavasta asennosta edellisellä pultilla roikkuen johtaa juuri siihen että niitä pultteja on 50 cm välein.

Kyseisessä tapauksessa homman olisi voinut hoitaa joko niin että ottaa avuksi hieman teknosälää tai vaihtoehtoisesti virittää kireän köyden ankkurin ja ensimmäisen pultin väliin.Sitä pitkin pääsisi helposti iskemään pultteja ihan mihin tahansa. Ihan turha kuvitella että reitti on pultattu niinku on sen takia ettei olisi vaihtoehtoja. Hemmetti, senhän olisi voinu pultata vaikka  A-tikkailta, ei se niin korkea ole. Turvallisuus onkin varmasti ollut yksi selitys tiheään pulttaamiselle. Kuitenkin ruotsalaisen porauskulttuurin tuntien, väittäisin että kyse on ainoastaan laiskuudesta ja välinpitämättömyydestä.


Loppukevennyksenä sixpack-laite