Sunday, February 20, 2011

Våt Dröm går mixed?

Tällä kertaa on vuorossa syvää pohdintaa mixtareittien eettisistä ulottuvuuksista... Tämä koskee varmasti enemmänkin tiukempia reittejä, mutta mikäli oon ymmärtänyt oikein, on varsin tavallista iskeä kamat seinään valmiiksi ja kiivetä reitti ikään kuin pink pointtina. Ainakin Blåbergetin mixtareiteille on ensinousut tehty näin ja ilmeisesti Rollossakin on sama meininki. Tällä en tarkoita sitä että ko tavassa olisi sen kummemmin mitään väärää, kunhan yritän sisäistää talvikiipeilyssä vallitsevia tapoja.

Itseä asia kiinnostaa sikäli, että oon jo pari vuotta miettinyt Våt Drömin A2 kiipeämistä hakuilla. Kesänousukin tietysti kiinnostaisi, mutta kesäisin se on usein märkänä. Pari talvista visiittiä paikan päällä on nyt varmistanut että reitti olisi kiivettävissä mixtana. Ongelmana on enemmänkin reitin varmistaminen. Paikallisten suhtautuminen asiaan on luonnollisesti "senku pulttaat" ja onhan siellä pari teknolinjaa on jo pultattukin. Kuitenkin mua vähän häiritsee pulttien iskeminen minkäänlaisen halkeaman viereen. Halkeama ei ole kuitenkaan sillä tavalla jatkuvaa, että siihen saisi piissejä mihin tahansa, varsinkaan yhdellä kädellä. Lisäksi seinän profiili (pientä negaa) tekee piissien laitosta vaikeaa, ja esim peckereiden asentamisesta lähes mahdotonta.

Mutta onko kyse loppujen lopuksi vaan siitä että mä en oo tarpeeksi vahva tai rohkea? Kyllähän Will Gadd varmaan sen kiipeäis kamat lennossa, vaikka olis kuinka halkeamat jäässä. Rannais tiukemmat kohdat ja pistäis kamaa kun sitten kun saa. Se että seinä on pitkä ja loivaa negaa, ainakin periaatteessa mahdollistaisi suht turvalliset isot lennot.

Niin, sitten taas palataan todellisuuteen. Sillä mitä Will Gadd pystyisi tekemään ei ole ihan hirveästi tekemistä käytännön kanssa. Jos mietitään kesäkiipeilyä ja katsotaan mihin Alex Honnold pystyy, ei varmaan olisi tarvetta pultata yhtään mitään. Mistä taas päästään kysymykseen onko tarvetta pultata yhtään mitään?

No tietysti on, eihän Släbi ry:llä olisi muuten kiivettävää. Mutta palataanpas takaisin Blåbergetille. Pink pointtaus olisi tässäkin tapauksessa tietysti mahdollista. Tosin lähes kaikki piissit tulisi ikävästi hakkupaikkojen eteen. Jos hakkupaikan päällä on peckeri, saako siitä huukata? Vaikeita hommia...

Se mikä mua oikeastaan eniten kiinnostaa on että mitenköhän asia hoidettaisiin muualla maailmassa. Englannissa reitti olis tietysti kiivetty kamat lennosta ja tehty ensinousu ground-up tyylillä. Ruotsissa reitti olis paitsi pultattu, myös chipattu. Mites Suomessa? Chamonixissä? Rjukanissa?

Mulla on vähän sellanen mielikuva että jos teknolinja on vapautettu kesällä, niin sitä ei niin herkästi pultata. Talvella kiivetyt linjat taas muutetaan herkemmin sporttilinjoiksi? Riippuu tietysti tekijästä ja paikasta. Ja poikkeuksiakin löytyy molempiin suuntiin.

Kysehän on siitä että miten paljon ja miten hyvää kamaa saa, onko piissit mahdollisia laitaa lennosta (haat on usein negalla vähän vaikeita...) jne, mutta olisi joka tapauksessa kiva kuulla että miten muualla on vastaavat tilanteet hoidettu.


Våt Dröm A2