Friday, January 1, 2010

Hakojen käyttö

Tekninen kiipeily
Hakojen asettaminen

Hakojen asettamista kannattaa aluksi treenata maassa. Etsi metsästä tai takapihalta joku kälynen kallio tai kivi (ei kiipeilykallio) ja käy nakuttelemassa. Etsi ensin sopivan näköinen halkeama, sitten etsi räkistä siihen sopiva haka. Haan tulisi upota noin 2/3 ennen kuin sitä aletaan nakutella. Liian iso haka aiheuttaa vain turhaa kallion hajoamista, eikä se kovasta hakkaamisesta huolimatta mene pohjaan asti. Liian pieni haka taas ei asetu riittävän tiukasti kallioon. Pidä haasta kiinni vasemmalla kädellä samalla kuin lyöt sitä pari kertaa kevyesti. Samalla tavalla kuin naulatessa pidetään naulaa paikoillaan. Sitten haka upotetaan niin syvälle että haan perässä oleva rinkula osuu kallioon. Hakaa nakutellessa kuuluu nouseva "Ping, ping, ping" -ääni. Nouseva ääni kertoo siitä että haka uppoaa syvemmälle. Jos ääni ei enää nouse, tämä tarkoittaa sitä että haka ei enää liiku syvemmälle. Haan kärki ottaa luultavasti kiinni halkeaman pohjaan tai valittu haka on liian paksu tai muuten vaan väärän kokoinen. Tällöin älä lyö enempää.  
Jos haka on kuitenkin tukevasti, voi sitä käyttää vaikkei perässä oleva rinkula osuisikaan vielä kallioon. Tällöin hakaan pitää solmia lyhyestä irtoslingistä tehty "tie-off sling". Tälläinen sidotaan (siansorkka/ lehmänhäntä/vetosolmu) haan juureen (kuva) ja klipataan siihen tikkaat/köysi. Näin veto tulee oikeasta kohdasta. Jos hakaa käytettäisiin normaaliin tapaan, ilman tie-off slingiä, haan kalliosta ulkoneva osa muodostaisi suuren momentin ja haka saattaisi vääntäytyä irti kalliosta. Jos jätät ”tie-off” haan varmistukseksi, muista laittaa toinen slingi haan rinkulasta kiinni sulkurenkaaseen, ettei haka pääse tippumaan (kuva). Näin iskuvoima tulee haan juureen, mutta haka on kuitenkin turvassa putoamiselta.


Hakojen poistaminen

Haat saa poistettua hakkaamalla niitä sivuilta päin, halkeaman suuntaisesti. Vaakahalkeamassa vuorotellen oikealta ja vasemmalta ja pystyhalkeamassa vuorotellen ylhäältä ja alhaalta. Näin haka löystyy niin paljon että sen saa poimittua käsin. Hommaa voi nopeuttaa huomattavasti jos sitoo haan rinkulaan noin 50cm narunpätkän jolla voi vetää hakaa ulospäin samalla kun toisella kädellä hakkaa haan sivuille. Tällöin estetään myös haan mahdollinen tippuminen.

”Funkness device” (kuva) on tehokas työväline paitsi hakojen testaamiseen, myös niiden poistamiseen. Klippaa Funkness devicen toinen pää vasaraan ja toinen pää haan rinkulaan.Lyö ensin pari kertaan haan sivuille ja lyö sitten voimakkaasti kalliosta ulospäin. Funkness devicen aiheuttama iskuvoima on niin suuri että jopa salibandya pelaavat kynäniskat saavat sillä haat vaivattomasti irti. Funkness devicella saa myös vaivattomasti kiilat irti, mutta tällä tavoin putsatessa kiilojen vaijerit hajoavat helposti.