Thursday, September 17, 2009

QD gick sönder

Oltiin taas eilen Blåbergetillä. Anders oli melkein Huggan topissa, pari metriä ylimmän piissin päällä kun elämää suurempi hauki iski. Ei jaksanut laittaa kamaa, eikä kiivetä toppiin. Jamppa kiipesi takaisin edellisen piissin kohdalle ja tuli köyteen. Otin löysiä pois sen mitä kerkesin, mutta pudotusta tuli muutama metri anyway. Köyttä oli ulkona 15-17 metriä joten iskuvoima ylimpään piissiin oli varsin pieni.

Noh, pyllähdyksen jälkeen kaveri veti itsensä takaisin ylimmän piissin kohdalle, lepäsi hetken ja kiipesi toppiin (n.5 metriä) laittamatta lisää varmistuksia. Topissa klippasi ankkuriin, laskin alas ja samalla svedu putsasi reitin.

Alhaalla ihmeteltiin että pudotuksen vastaanottanut jatko oli saanut hieman damagea.


WTF?


Hetken aikaa joutui miettimään miten jatkon saa repeämään noin. Ainoastaan alimmat ompeleet pitivät jatkon kasassa. Pelkän pudotuksen voimasta ei salettiin ole menny. Oliskohan jatko jäänyt kiinni johonkin fleikkiin tai halkeaman reunaan? Kallio on negaa ja suht sileetä, varsinkin kyseisen piissin kohdalla. Anderskaan ei keksinyt miten jatko olisi voinut revetä. Ajattelinkin että lähetän jatkon DMM:lle jos ne vaikka sais tutkittua tarkemmin. Ehkä sieltä sitten jotain akkuhappoa taas löytyy mikä selittäis jotain...

Pakkailtiin jo kamoja pois kun kysäisin vielä että eihän se tietenkään oo pidentäny jatkoa toisella jatkolla sillain että alempi jatko olis klipattu ylemmän jatkon ylempään reikään.

"joo just sillain ne oli..."


Eli näin...


Isku tulee suoraan ompeleita vastaan


Ja rips!


No, pitäiskö tästä nyt sitten oppia jotain? Se ehkä lienee selvää ettei noin pidä jatkoa pidentää, mutta ehkäpä jotain muutakin. Kursseilla kun opetetaan jatkon pidentäminen, niin aika harvoin, (jos koskaan) tulee erikseen mainittua että kyseistä tapaa ei saa käyttää. Sitä vaan pitää itsestään selvänä että kurssilaiset tekevät juuri niinkuin opetetaan. Vaikkei eilinen nyt ollutkaan mikään kurssitilanne, olin pari tuntia aikaisemmin näyttänyt miten jatkoja voi yhdistää. Siinä vaiheessa kun ollaan seinällä kädet tukossa niin ajatus ei varmaankaan kulje ihan skarppina.

Pannujen jälkeen olisi myöskin tärkeää tarkastaa ylin piissi. Jos Anders olisi pudonnut reitin loppuosasta, olisi jatko varmasti revennyt kokonaan. Muistaakseni sitä edeltävä palikka oli enemmänkin henkinen, joten pannut olisivat voineet olla hyvinkin pitkät...


Astetta turvallisempi tapa pidentää jatkoa